latinica  ћирилица
13/11/2019 |  17:13 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Budućnost zemljišne administracije u elektronskom izdavanju građevinskih dozvola

Reforma geodetske uprave po evrpskim direktivama! U budućnosti, građani i institucije moći će na "Geo-portalu" da nađu sve podatke iz zemljišne administracije, ali i da elektronski dobiju potrebne dozvole. Kraljevina Švedska podržala je projekat "Impuls", u kojem je učestvovalo osam zemalja Zapadnog Balkana.

Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola budućnost je zemljišne administracije. Građani i institucije, jednim klikom, na "Geoportalu" Republičke uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove moći će da pronađu sve neophodne podatke i informacije.

- Mi smo razvili 10 E servisa, a to je sve u skladu s Inspajer direktivom, što znači svi građani korisnici ili neke druge institucije koje koriste te podatke mogu putem geoportala Republike Srpske na jednom mjestu da pristupe podacima - kaže Bosiljka Predragović, direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, napominje da je krajnji cilj da do podataka dolaze svi.

- A u dugoročnom razvoju je cilj da svi dolazimo elektronskim putem do ovih podataka koji su neophodni za započinjanje izgradnje individulane ili izgradnje infrastrukturnih projekata od interesa za Republiku Srspku - istakla je Golićeva.

U prethodnih pet godina Impuls projekat, uz podršku Kraljevine Švedske, realizovale su republičke institucije i agencije za katastar i kartografiju s područja zapadnog Balkan. Cilj je reforma zemljišne uprave prema "Inspajer" direktivi Evropske unije.

- Zemljišna uprava ključna je u procesu pristupanja EU. Takođe, ključna je i za vladavinu prava, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine - istakla je Јohana Stromkvist, ambasadorka Švedske u BiH. 

Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija potpisale su bilateralne sporazume o saradnji i razmjeni iskustava, kako bi unaprijedili geoinformaciono društvo u cjelini.

- Ovo je samo putokaz za druge da slično nama se združe, podijele znanja iz ove oblasti i idemo tamo i gdje nam je mjesto u Evropi - napominje Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine Crne Gore.

Kovačević je zahvalio Vladi Srpske i ministarki Golić što su prepoznali značaj jake Geodetske uprave za razvoj jedne zemlje i donirali softver, koji je omogućio razvoj Uprave za nekretnine Crne Gore.