latinica  ћирилица
13/11/2019 |  17:34 | Autor: SRNA

Deđanski: Skupština potvrdila da građani Srpske ne žele nikakvu unitarnu BiH

Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da je Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH, samo dala legitimitet onome što svi znaju - da građani Srpske ne žele unitarnu BiH iako trpe i prihvataju činjenično stanje da je Srpska dio BiH, pod uslovom da nisu ugrožena njena prava.
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com) -
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com)

- Ova informacija je samo potvrdila uvjerenje da svi stoje iza toga. Nažalost, kao i uvijek u srpskom narodu i kao što se dešava i u Srbiji, imamo dio opozicionih partija koje zbog svojih ličnih interesa i misleći da će da se dodvore svojim mentorima na Zapadu nisu podržali ono što je volja naroda - rekao je Deđanski Srni.

On je poručio da je to tužno, ali da je, na sreću, riječ o manjini u srpskom narodu.

- Žalosno je što nisu svi na istoj poziciji kao što je Skupština donijela odluku, ali situacija je takva kakva jeste i narod zato na izborima redovno kažnjava tu i takvu vrstu politikanstva i tu i takvu opoziciju - rekao je Deđanski.

Prema njegovim riječima, ono što je bitno i na čemu se u Informaciji insistira jeste da je Srpska zadržala opredjeljenje da ostane vojno neutralna i da to neće prekršiti ni po cijenu da snosi neke kaznene mjere koje u principu nisu ni moguće.

- Informacija je donesena da bi se učvrstila pozicija Srpske i njen stav i ona je jako pozitivna za srpski narod - naglasio je Deđanski.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, te donijela 20 zaključaka u kojima se, između ostalog, navodi da će reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva da potpisnici i svjedoci Dejtonskog sporazuma, kao i svi predstavnici međunarodne zajednice reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju tog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je protivna njegovim odredbama i principima, te da omoguće pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma.