latinica  ћирилица
13/11/2019 |  22:12 ⇒ 14/11/2019 | 09:53 | Autor: RTRS

Čubrilović u Teleringu: Želimo dogovor, a ne sukobe i destabilizaciju (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je u našoj emisiji Telering da je sa posebne sjednice Parlamenta poručeno da bi svi narodi i sve strane u BiH trebalo da pronađu rješenja s ciljem boljitka i napretka svih.
Nedeljko Čubrilović u Teleringu - Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović u TeleringuFoto: RTRS

On je rekao da Srpska ne želi i ne izaziva sukobe i destabilizaciju, te da bi građani od zaključaka usvojenih na posebnoj sjednici mogli imati funkcionalniju državu i institucije, više investicija, smanjenje određenih nepotrebnih administrativnih kapaciteta i povećanje kapaciteta u privredi.

- Tražimo dogovor u BiH, a pogrešna je percepcija da neko hoće rat. Ne vjerujem da u BiH postoje ljudi koji žele nekoga uvesti u ratna dešavanja ili kritična masa koja to može uraditi. U Srpskoj ni kod jednog političara i čovjeka ni u primisli nisam prepoznao tu ideju - rekao je Čubrilović i dodao da svi u BiH moraju razmišljati drugačije u odnosu na devedesete godine prošlog vijeka.

On je podvukao da Srpska ne krši Dejtonski sporazum i da nema razloga da se očekuje da će visoki predstavnik ući u proces suspenzije njenih funkcionera.

- Odakle ta prava visoki predstavnik treba da crpi? Po kom međunarodnom pravu, zakonu ili ustavu to može da radi? Kažu da BiH nije protektorat, pa ako nije onda ne mogu da se tako ponašaju. Ovdje je ljudima zabranjivano pravo na rad - istakao je Čubrilović.

On je naveo da je BiH međunarodno priznata i da Srpska to ne negira u zaključcima usvojenim na posebnoj sjednici.

- Visoki predstavnik Valentin Incko je u nekoliko izvještaja okvalifikovao Republiku Srpsku kao remetilački faktor u BiH, a mnoge stvari iznesene u izvještaju nisu činjenice. I to može biti jedan od razloga što je održana posebna sjednica Narodne skupštine - rekao je Čubrilović.

Predsjednik NSRS smatra da političari u BiH moraju da preuzmu potpunu odgovornost za funkcionisanje zemlje, istakavši da niko u Srpskoj nije pomenuo samoopredjeljenje, iako je to demokratsko pravo.

Čubrilović kaže da samo Bošnjaci spominju da Republika Srpska hoće otcjepljenje i da to niko u Srpskoj nije rekao.

- Naš cilj su funkcionalnije institucije, više radnih mjesta i veće zadovoljstvo građana - naveo je on.

Predsjednik NSRS je istakao da postoje različitih tumačenja Dejtonskog sporazuma, ali da bi svi, političari pogotovo, trebalo konačno da dođu do jedinstvenog tumačenja.

Čubrilović je rekao da je pravi problem u BiH preglomazna administracija u institucijama BiH u kojima radi više od 23.000 ljudi.

- Potrebno je smanjiti administraciju, što mora biti predmet razgovora - smatra Čubrilović.

On naglašava da je dogovor u BiH neophodan i da zato Republika Srpska nudi Federaciji BiH razgovor o svakom problemu koji konstatuje neka od institucija na obje strane.

Čubrilović kaže da su za sve ove godine na nivou BiH konstituisane razne institucije koje do sada nisu ništa uradile, navodeći primjer Komisije za koncesije za koju kaže da nije donijela nijedan dokument od kada postoji.

- Ovo je otvaranje procesa. Ne mogu se jednim aktom riješiti svi problemi u BiH - naglašava predsjednik Parlamenta Srpske.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da Republika Srpska posebnom sjednicom pokušava da prikrije probleme koje ima, Čubrilović je rekao da je to još jedna Izetbegovićeva nekorektna izjava.

- Takve poruke se ne uklapaju u naše viđenje situacije. Mi konstatujemo da ima problema i ovim zaključcima se pozivaju dvije strane u BiH na razgovor i identifikovanje i rješavanje problema - istakao je Čubrilović u Teleringu.

Predsjednik Skupštine je poručio da u Srpskoj funkcionišu sve institucije i da je ona jedini organizacioni dio BiH gdje sve radi nesmetano.

Emisiju Telering možete pogledati ovdje: