latinica  ћирилица
14/11/2019 |  08:33 ⇒ 08:34 | Autor: SRNA

Registrovan slučaj teške respiratorne infekcije u Crnoj Gori

Crnoj Gori je u protekloj sedmici prijavljeno 6.657 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta, a registrovan je i jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

- Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je od 4. do 10. novembra prijavljeno 13 osoba sa simptomima sličnim gripu, dok u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem nije potvrđen slučaj infekcije virusom gripa - dodaje se u saopštenju.

Iz Instituta za javno zdravlje podsjećaju da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija i preporučuju da se vakcinišu sva lica koja su u povećanom riziku od razvoja komplikacija.

Grupe stanovništva kojima se preporučuje vakcinacija su sva lica starija od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, oboljeli od metaboličkih poremećaja kao što je šećerna bolest, lica sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, uključujući i lica sa HIV/AIDS-om.