latinica  ћирилица
14/11/2019 |  11:36 ⇒ 11:46 | Autor: Agencije

Bolivija: Sukob pristalica Moralesa i policije (VIDEO)

Policija i vojska u Boliviji upotrijebile su pendreke i suzavce za rastjerivanje pristalica Eva Moralesa koji protestuju u La Pazu protiv imenovanja privremene predsjednice zemlje Žanin Anjez.
Protesti u Boliviji (foto: Youtube / rt.com) -
Protesti u Boliviji (foto: Youtube / rt.com)

Grupa "Crveni pončo" organizovala je marš u pravcu Vladinog naselja, kako bi zatražila ostavku privremene predsjednice Žanin Anjez.

Demonstranti su izašli na ulice La Paza i El Altoa, koji se smatra Moralesovim uporištem, mahali raznobojnim domorodačkim zastavama i uzvikivali "Sada, građanski rat".

- Ne želimo nijednog diktatora. Ova žena je krenula na nas i zato smo ljuti. Borićemo se s našom braćom i sestrama do Moralesovog povratka. On mora da dovede kuću u red - rekla je jedna od učesnica protesta.

Komandant nacionalne policije Јuri Kalderon je ipak saopštio da pripadnici policije ubjeđuju stanovnike prestonice da dobrovoljno uklone barikade. Dodao je da se situacija u zemlji polako normalizuje.

Zavjera SAD

U međuvremenu se iz Meksika javio i Morales. On je osudio odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna samoproglašenu Vladu u La Pazu i izjavio da državni udar u njegovoj zemlji ima korijene u SAD-u.

- Osuđujemo odluku Trampa da prizna dejstva i samoproglašenu Vladu uz pomoć policije i vojske. Državni udar, koji je povukao za sobom pogibiju moje bolivijske braće, predstavlja političku i ekonomsku zavjeru koja dolazi iz SAD-a - napisao je Morales na Tviteru.