latinica  ћирилица
14/11/2019 |  12:13 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Stručnim licima u centrima za socijalni rad dati status službenika

Nakon što je lice čiji su inicijali Đ.D. u banjalučkom Centru za socijalni rad napao i povrijedio zaposlenog, radnici ovog centra održali su konferenciju za novinare, na kojoj su osudili ovaj napad.
Predstavnici Centra za Socijalni rad - Foto: RTRS
Predstavnici Centra za Socijalni radFoto: RTRS

Bojan Arula, svjedok jučerašnjeg incidentra u Centru za socijalni rad Banjaluka kaže da su zbog salve uvreda i negativnih komentara odlučili da se obrate javnosti.

Često se dešava kaže, da se njima i njihovim porodicama prijeti.

- Trenutno imaju dvije kolegice kojima se redovno prijeti. Čak je i jedna prijetnja upućena od strane lica na izdržavanju kazne, koje kaže da će je ubiti čim izađe iz KPZ. Svima koji misle da su oni nešto krivi, poručujem da postoje nadležni organi kojima mogu da se obrate za dodatnu zaštitu svojih prava - navodi Arula.

Ističe da radnici centara za socijalni rad nemaju obezbjeđene instrumente za izvršenje njihovih naloga. Imaju i nerazumijevanje drugih organa za izvršenje njihovih obaveza.

Navodi da će tražiti od nadležnih da stručnim licima u centrima za socijalni rad dodjele status službenih lica, a njuhovu djelatnost odrede kao djelatnost od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

Bojan Zec, predsjednik Sindikata sindikalne organizacije u Centru za socijalni rad Banjaluka navodi da su socijalni radnici preopterećni brojnim obavezama koje moraju da izvršavaju, te da je povećan obim rada.

- Njihov posao je posao visokog rizika i izuzetno stresan. Ipak, zadovoljni su kada nekome omoguće bolji i kvalitetniji život. Da dobro rade pokazuje i statistika. Postoji preko 20.000 korisnika u Centru, a za nezadovoljne se čuje tek u posebnim slučajevima poput jučerašnjeg - navodi Zec.

Rade sa osobama koje imaju problema sa konzumacijom alkohola, opojnih droga, sa licim sa mentalnim poteškoćama, sa osobama koje vrše nasilje u porodici i svojoj sredini.

Psihologinja Marija Јakovljević želi demistifikovati jučerašnji događaj.

- Alarmantno je stanje kada je u pitanju ništavna zaštita žena i djece, kada je u pitanju porodično nasilje. Neprihvatljivo je da se dešava da jednom mjesečno postoji informacija da je muž ubio ženu pa sebe. Veliki je problem nereagovanje Suda i Tužilaštva. Žrtvama nasilja u porodici pomažu tako što zajedno sa policijom izlaze na teren i odvode djecu i ženu iz porodičnog doma u sigurnu kuću, dok je nasilnik taj koji profitira i ostaje u domu. Osobi koja je izvršila nasilje se ne pomaže dok je žrtva ta koja se dodatno traumatizuje - navodi Јakovljevićeva.

Kaže da je godišnje preko dvije hiljade slučajeva nasilja u porodici.

Sandra Dobrijević Šipka, ispred Udruženja radnika socijalnog rada kazala je da je preko 700 radnika u oblasti socijalnog rada u Republici Srpskoj, a ukupno u BiH preko dvije hiljade.

- Neophodno je osnivanje zadova sa socijalnu zaštitu Republike Srpske, osnivanje komore socijalnog rada i donošenje zakona koji bi im omogućio zaštitu. U Srpskoj ne postoji službeni podatak o broju napada na socijalne radnike jer sadašnjim zakonom oni napade prijavljuju isključivo privatnom tužbom - ističe Dobrijević Šipka.

Lice čiji su inicijali Đ.D. juče ujutru je u Centru za socijalni rad u Banjaluci vrijeđalo zaposlene, nakon čega je glavom udarilo radnika čiji su inicijali O.B. u glavu i nanijelo mu povrede.

Službenici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su počinioca, a povrijeđeno lice upućeno je u banjalučku Službu hitne medicinske pomoći.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić oštro je osudio napad na radnika u banjalučkom Centru za socijalni rad, upozorivši da je nedopustiv bilo kakav oblik nasilja nad stručnim radnicima koji prilikom obavljanja svog posla ne smiju biti izloženi verbalnim ili fizičkim napadima.