latinica  ћирилица
14/11/2019 |  13:43 | Autor: SRNA

Višković: Zaključci NSRS su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da su zaključci Narodne skupštine u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ovlaštenjima najvišeg zakonodavnog tijela, te naglasio da će ih predstavnici Republike Srpske sprovoditi.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

- Narodna skupština ovlaštena je da donosi zaključke i nijedan od donesenih nije antidejtonski. Razumijem da su za nekoga zabrinjavajući, ali za nas su samo zaključci koje bi trebalo svi predstavnici Republike Srpske da poštuju i da ih sprovode i mi ćemo se tako i ponašati - rekao je Višković odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše to što su za neke zaključci posebne sjednice Narodne skupštine zabrinjavajući.

On je naveo da je Vlada Srpske na današnjoj sjednici razmatrala zaključke u vezi sa mjerama koje su njena obaveza i zadužila resore da po tim zaključcima rade, ne čekujući kada će oni zvanično biti objavljeni.

- Zaključci moraju proći i Vijeće naroda i sigurni smo da će ići i na Ustavni sud, ali nam to ništa ne znači - dodao je Višković.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske u kojoj se navodi da institucije Republike Srpske imaju obavezu da insistiraju na dosljednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma, naročito Aneksa četiri - Ustava BiH.

Poslanici su usvojili zaključke vladajuće većine u kojima se ističe da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH.