X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/11/2019 |  14:22 ⇒ 19:56 | Izvor: SRNA

Ambasada Rusije: Usvojeni Zaključci NSRS u saglasnosti sa dejtonskim načelima

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH istakli su da su usvojeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske u saglasnosti sa dejtonskim načelima, brane temeljne principe mirovnog sporazuma kao što su ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ovlašćenjima, te nisu usmjereni protiv bilo koga u BiH.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

Na pitanje Srne da prokomentarišu izjavu Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ da se usvojeni zaključci zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz ruske Ambasade kažu da je takva izjava djela međunarodne zajednice praktično nepotrebna, čak i štetna.

- Ne slažemo se sa tonalitetom i suštinom izjave naših međunarodnih partnera", rečeno je Srni u pojašnjenju zašto se ruska Ambasada juče nije složila sa izjavom ambasadora PIK-a.

U ambasadi Rusije kažu da razumiju okolnosti zbog kojih je Narodna skupština Republike Srpske označila stav u vezi ustavno-pravnog položaja Republike Srpske.

- Ubijeđeni smo da bi stvaranju povoljne unutarpolitičke klime u zemlji u odlučujućoj mjeri doprinijelo deblokiranje procesa formiranja Savjeta ministara na osnovu rezultata prošlogodišnjih opštih izbora, bez vještačko postavljenih uslova koji nemaju ništa sa ovim pitanjem - stav je ambasade Rusije.

Izjava PIK-a, ističe se u odgovoru Srni, ne doprinosi rješavanju ovog zaista važnog pitanja za BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a odbacili su juče zaključke Narodne skupštine Republike Srpske jer se, kako kažu, zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.