latinica  ћирилица
14/11/2019 |  14:26 | Autor: SRNA

Sedmogodišnja kazna zatvora za Lijanovića pravosnažna

Presuda Vrhovnog suda Federacije BiH kojom je bivšem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Јerku Ivankoviću Lijanoviću izrečena kazna zatvora od sedam godina je pravosnažna i taj postupak nema nikakve veze sa predmetom pred Sudom BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U saopštenju se pojašnjava da su protiv Јerka Ivankovića Lijanovića dva odvojena krivična postupka vodila Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Tužilaštvo BiH.

- Vrhovni sud FBiH je pravosnažno osudio Lijanovića na sedam godina zatvora zbog nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanskog kantona i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine - pojašnjava se u saopštenju zbog pogrešne percepcije u javnosti da je nakon oslobađajuće presude Suda BiH Lijanović oslobođen krivice i u predmetu koji protiv njega vodi Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Budući da je riječ o pravosnažnoj presudi slijedi procedura propisana Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, odnosno upućivanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora na osnovu pravosnažno donesene presude.

Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

Istom presudom je za Stipu Šakića izrečena kazna zatvora od jedne godine i novčana kazna od 18.000 KM.

Ranije su u ovom predmetu donesene pravosnažne presude za Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, koji su osuđeni na po dvije godine i šest mjeseci, te je od Šerifovića oduzeto 50.000 KM, a od Čamdžića 70.000 KM imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima.

U ovom predmetu ranije je na godinu zatvora osuđen i Edin Ajanović.