latinica  ћирилица
14/11/2019 |  14:58 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Čubrilović: Dodatnu pažnju pokloniti oboljeloj djeci

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je da će sve institucije Srpske pokloniti posebnu i dodatnu pažnju djeci oboljeloj od dijabetesa, jer je riječ o djeci i bolest koja se liječi u kontinuitetu.
Prijem za tridesetak djece iz Srpske koja boluju od dijabetesa - Foto: RTRS
Prijem za tridesetak djece iz Srpske koja boluju od dijabetesaFoto: RTRS

- Nema završetka liječenja i 24 časa je potrebna briga za takve pacijente, što upravo čine ljekari na čemu im se zahvaljujem i dajem podršku da istraju u svojim nakanama i namjerama - reako je Čubrilović novinarima tokom prijema za tridesetak djece iz Srpske koja boluju od dijabetesa.

Uz konstataciju da medicina stalno napreduje, predsjednik parlamenta je izrazio očekivanje da bi se u konačnici moglo pronaći rješenje da dijabetes bude i trajno izliječena bolest.

- U ovoj situaciji institucije Srpske, a i cijelo društvo imaće na umu činjenicu da trenutno 450 djece ima taj problem i da je u ovoj godini najveći porast broja oboljelih, te da moramo da vidimo mogućnost neke preventive da se to ne dešava. Naša je obaveza da pružimo podršku i ljekarima i roditeljima oboljele djece - naveo je Čubrilović nakon prijema organizovanog povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Pedijatar endokrinolog iz Univerzitetsko kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Gordana Bukara Radujković istakla je da je u porastu broj oboljele djece od dijabetesa i da je zapažen trend rasta kod populacije mlađe od pet godina.

- To je ono što nije dobro i moramo djelovati preventivno da spriječimo sve što možemo da ne bi to toga došlo. Prema našim egzaktnim podacima, imamo 40 novotkrivenih oboljenja kod djece u UKC-u i četiri novotkrivena u bijeljinskoj bolnici - rekla je Radujkovićeva, koja je ujedno i predsjednik Udruženja "Odrasli za djecu Republike Srpske".

Ona je naglasila da je to do sada najveći broj novoboljelih za jednu godinu, dodajući da se dijabetes najčešće javlja u jesenjim i zimskim mjesecima.

Radujkovićeva je rekla da je bitno buđenje svijesti u društvu o ovom oboljenju i da današnji prijem kod predsjednika Čubrilovića mnogo znači, jer je važno da rukovodstvo Srpske razumije problematiku ove bolesti.

Djeca su prije prijema imali i simoblični čas fizičkog vaspitanja ispred Narodne skupštine uz prikladne vježbe kako bi skrenuli pažnju na neophodnu fizičku aktivnost u kontroli ove bolesti.