latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:35 ⇒ 15/11/2019 | 09:15 | Autor: TANЈUG

Hrvatski mediji o nedolasku Vučića u Zagreb

Za manje od sat vremena nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objelodanio da neće otputovati na Izborni kongres Evropske narodne partije (EPP) u Zagreb, tu vijest su prenijeli svi hrvatski mediji na udarnim mjestima, a neki od njih konstatuju da je šef SNS iskoristio priliku da, kako kažu, "maksimalno ocrni Hrvatsku".
Indeks o Vučiću - Foto: Screenshot
Indeks o VučićuFoto: Screenshot

Svi mediji su u cijelosti prenijeli obrazloženje Vučićeve odluke u pismu upućenom predsjedniku EPP Žozefu Dolu.

Hrvatski portal Indeks je tekst Vučićevog pisma Dolu prenio po Hini, bez komentara, pod naslovom: "Vučić: Ne dolazim u Zagreb. Hrvati me napadaju i nastaviće da me napadaju", a Јutarnji list uz navode da je Vučić odustao od dolaska u Zagreb i da je poslao pismo predsjedniku EPP, zaključuje da je srpski predsjednik tu priliku “maksimalno iskoristio da ocrni Hrvatsku“.

Večernji list akcenat stavlja na dio Vučićevog pisma u kome predsjednik SNS kaže da bi mu “odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike, nesumnjivo donijelo značajne bodove u Srbiji, ali da je, kako je naveo, uzeo u obzir i ono što je za njega najvažniji dio politike koju predstavlja – pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata“.

Portal 24 sata je vijest o nedolasku Vučića u Zagreb na Izborni kongres EPP objavio pod naslovom: “Vode hajku protiv mene, jer je Srbija jaka“, a slično izvještavaju i drugi hrvatski mediji poput Slobodne Dalmacije, Tportala, Telegrama, Neta, Naroda, Dnevnika, Dnevno...

Slobodna Dalmacija takođe prenosi Vučićevo pismo uz, navodna saznanja da se “u kuloarima pominje i da je Vučić odustao od dolaska nakon sugestije iz vrha EPP-a“.

List zaključuje i da je svojim nedolaskom Vučić direktno pomogao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, i HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

- Prvi se neće morati nikome opravdavati što dan nakon godišnice pada Vukovara ugošćuje srpskog predsjednika koji negira zločine koje su jedinice srpske vojske počinile u Hrvatskoj. Ona (Kitarević) se, pak, neće morati braniti od kritika da je i sama svojevremeno pozvala Vučića u Zagreb - piše Slobodna Dalmacija.