latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:45 | Autor: SRNA

Utvrđen nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku kojim se uređuje pravo na suđenje u razumnom roku i njegova zaštita, te pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede ovog prava koje se ostvaruje u sudskom postupku.
Sjednica Vlade - Foto: RTRS
Sjednica VladeFoto: RTRS

Propisuje se i pravo stranke na novčano obeštećenje i nadoknadu imovinske štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Pravo na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku ima svaka stranka u sudskom postupku koja smatra da sud nije u razumnom roku odlučio o njenom pravu ili obavezi, sumnji ili optužbi za krivično djelo, a pravo i dužina trajanja razumnog roka utvrđuju se u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Kroz obezbjeđenje zaštite prava na suđenje u razumnom roku ubrzaće se sudski postupci, a to će svim kategorijama stanovništva omogućiti brže i efikasnije provođenje sudskih postupaka i rješavanje spornih pitanja oko kojih građani vode sudski spor", navodi se u saopštenju.

Nacrtom je propisana mogućnosti objavljivanja presude kojom je utvrđeno da je neopravdano odugovlačen postupak i odlučivanje na internet stranici suda, što čini ove postupke transparentnijim, omogućava pravično zadovoljenje stranke, te povećava povjerenje građana u pravičnu sudsku zaštitu.

ZA MINISTARSTVO PORODICE, OMLADINE I SPORTA 303.085 KM

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na Plan utroška sredstava, za period 1. januar - 30. novembar ove godine u iznosu od 303.085 KM.

Sredstva iz ove odluke raspoređena su za subvencije kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova 138.879 KM, zatim za tekuće grantove neprofitnim udruženjima organizacijama za afirmaciju porodice 6.535 KM, za tekuće grantove za realizaciju programa definisanih Omladinskom politikom Republike Srpske i projekata za unapređenje i razvoj omladinskog organizovanja 24.753 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Za tekuće grantove za podršku aktivnostima i projektima za unapređenje i razvoj volontiranja raspoređeno je 4.084 KM, za tekuće grantove sportskim organizacijama 89.863 KM, zatim za tekuće grantove sportskim organizacijama lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj 6.943 KM, kao i za tekuće grantove za finansiranje sportskih klubova i sportskih manifestacija u Brčko Distriktu BiH 10.211 KM.

Sredstva su raspoređena i za tekuće grantove za nacionalna sportska priznanja Republike Srpske 19.606 KM, tekuće grantove vrhunskim i perspektivnim sportistima u Republici Srpskoj 123 KM i tekuće grantove udruženjima od javnog interesa 2.083 KM.

Ministri su na sjednici Vlade dali saglasnost Ministarstvu prosvjete i kulture na Plan utroška sredstava, za period 1. januar - 30. novembar ove godine, u ukupnom iznosu od 56.100 KM.

Sredstva se raspoređuju za tekuće grantove kulture u iznosu 53.300 KM i tekuće grantove za nacionalne manjine 2.800 KM.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za utrošak 182.000 KM.

Sredstva se dodjeljuju za rješavanje problema interno raseljenih lica u iznosu 63.000 KM, za finansiranje povratka u Republiku Srpsku 60.000 KM i za finansiranje povratka u Federaciju BiH 59.000 KM.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava - Tekući grantovi fondacijama i udruženjima građana, za period 1. januar - 30. novembar ove godine u iznosu od 91.106 KM.