latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:52 | Autor: SRNA

Akcija "Pero": Prijedlog sudu za pritvor osumnjičenih inspektora SIPA

Tužilaštvo BiH predložiće Sudu određivanje pritvora za zaposlene u Agenciji za istrage i zaštitu BiH Božu Purkovića i Predraga Mrđu, osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Oni se sumnjiče da su nezakonito ustupili i dali na uvid osumnjičenim licima podatke koji su prikupljeni tokom posebnih istražnih radnji u okviru akcije kodnog naziva "Pero", a koji se odnosi na istragu nezakonitosti u vezi izdavanja školskih diploma, na kojem radi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Pritvor će biti predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu vršenjem uticaja na svjedoke ili saučenike.

Tužilaštvo je saopštilo da se istraga intenzivno nastavlja.

U akciji "Pero", koju su juče sproveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, pretreseni su stambeni i poslovni objekti na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Akcija je izvedena zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičena lica u ovom predmetu počinila krivična djela organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca.