latinica  ћирилица
14/11/2019 |  16:29 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Skromne želje mališana koji se bore sa dijabetesom

Djeca iz cijele Republike Srpske, koja se od najranijeg djetinstva bore sa dijabetesom, danas su dobila priliku da u Narodnoj skupštini Republike Srpske govore o tome kako je odrastati uz tešku i neizlječivu bolest.

Petogodišnja Nataša Banjac iz Drinića rekla je da su i ona i sestra bolesne i da im je mama objasnila, ali, kaže, to nije ništa strašno.

- Mogu da se igram s djecom, mogu da idem na rođendane, sve mogu, samo moram da slušam mamu, kad mi kaže šta mogu, a šta ne mogu da jedem. Ali, mogu da jedem čak i čokoladu, ima ona što je bez šećera - istakla je Nataša.

Nikola Malešević /13/ iz Razboja kod Srpca rekao je novinarima da je svjestan da ima dijabetes, ali osjeća se dobro, kao svako drugo dijete, kao da je zdrav.

- Zahvaljujući insulinskoj pumpi, koju sam dobio prije šest godina, mogu bez problema da idem na izlete, da jedem skoro sve, pa čak i slatkiše, da pijem sokove. Ni rođendansku tortu ne odbijam, kad idem kod drugara na rođendan - kaže Nikola.

On je dodao da mu je bez insulinske pumpe bilo mnogo teže i sjeća se kako je, kao mali dječak izbjegavao druženja i velike odmore, jer je, za razliku od druge djece, bio "osuđen" na integralne keksiće i vodu, prenosi "Srpskainfo".

- Naravno, i sada moram da vodim računa, da redovno vježbam i pazim šta jedem, ali to je ustvari samo zdrav način života - rekao je Nikola.

Maja Šarić /11/ iz Srpca, koja se sa dijabetesom bori od najranijeg djetinjstva, priznaje da za njeno zdravlje više strahuju roditelji, nego ona sama.

- Meni se ne čini da je to što imam dijabetes nešto strašno. Važno je samo da redovno uzimam insulin i da uskladim ishranu i to je to. Inače, imam djetinjstvo kao i svi moji drugari - navodi Maja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je da će sve institucije Srpske pokloniti posebnu i dodatnu pažnju djeci oboljeloj od dijabetesa, jer je riječ o djeci i bolest koja se liječi u kontinuitetu.

- Nema zvaršetka liječenja i 24 časa je potrebna briga za takve pacijente, što upravo čine ljekari na čemu im zahvaljujem i dajem podršku da istraju u svojim nakanama i namjrama - rekao je Čubrilović novinarima tokom prijema za tridesetak djece iz Srpske koja boluju od dijabetesa organizovanog povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Djeca su prije prijema imali i simoblični čas fizičkog vaspitanja ispred Narodne skupštine uz prikladne vježbe kako bi skrenuli pažnju na neophodnu fizičku aktivnost u kontroli ove bolesti.

Da je, ipak, riječ o ozbiljnoj bolesti, koja zahtijeva ozbiljan cjeloživotni tretman, upozorila je Gordana Bukara Radujković, pedijatar endokrinolog, koja u Klinici za dječje bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske godinama liječi djecu dijabetičare.

- Ako dijete boluje od dijabetesa tipa jedan, bitno je da se ono adekvatno liječi i njeguje i da se od najranijeg uzrasta vodi račna o fizičkoj aktivnosti. Samo pod tim uslovima dijete sa dijabetesom se pravilno razvija i raste - upozorila je ona u razgovoru za Srpskainfo.