latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:04 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

BiH kritikovana zbog nehumanih uslova u migrantskim kampovima

U Evropskom parlamentu danas, prvi put, raspravljano je o migrantskoj krizi u BiH. Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos upozorio je vlasti u BiH na predstojeću humanitarnu krizu ove zime, zbog veoma loših uslova u kojima borave migranti u prepunim kampovima u ovoj zemlji. BiH je od EU dobila preko 36 miliona evra pomoći za zbrinjavanje migranata.

Pritisak na BiH je sve veći jer je ova zemlja postala glavna ruta na putu migranata ka Zapadnoj Evropi, ocijenjeno je tokom rasprave. Od 2018. godine u BiH je pristiglo 50.000 ljudi, a oko 8.000 ih je trenutno u Unsko-sanskom kantonu, rekao je Avramopulos i dodao da BiH mora da raspusti migrantski kamp Vučjak jer je neuslovan.

- Uprkos pomoći koju smo uputili, situacija u BiH je zabrinjavajuća, posebno zbog predstojeće zime. Svi želimo da izbjegnemo pogoršanje situacije i novu humanitarnu krizu. Radimo sve što možemo da pomognemo BiH - rekao je Avramopulos.

Avramopulos kaže da su dobili informaciju da su federalne vlasti za smještaj migranata odobrile korištenje dvije kasarne u Blažuju kod Sarajeva i Ljubače kod Tuzle. Poslanici su, tokom rasprave, žestoko kritikovali Hrvatsku zbog odnosa prema migrantima, optužujući hrvatske graničare da maltretiraju migrante, na šta su reagovali hrvatski poslanici.

- Koliko znam nijedna nadležna institucija nije utvrdila da se postupa suprotno evropskim porpisima i međunarodnom pravu. Naprotiv, Republika Hrvatska poštuje sve svoje obaveze - tvrdi Tomislav Sokol, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu.

Ditmar Kester, njemački poslanik u Evropskom paralmentu, rekao je da je manjak solidarnosti i empatije prema migrantima pokazatelj ozbiljne krize humanosti u Evropskoj uniji.

- EU podriva vlastite vrijednosti na kojima je nastala. Hrvatska mora prestati s nasilnim vraćanjima, a EU mora natjerati Hrvatsku da smanji nasilje - istakao je Kester.

Zbog odnosa prema migrantima, neki od poslanika smatraju da Hrvatskoj ne bi trebalo dozvoliti da postane članica Šengen zone. Ocijenjeno je da situacija u BiH nije samo problem ni odgovornost te zemlje, već direktna posljedica propale evropske politike prema izbjeglicama i granicama.