latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:42 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Prvi Sajam preduzetništva žena u Banjaluci

Prvi sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj okupio je oko 50 izlagača iz zemalja bivše Јugoslavije. Sajam, koji Privredna komora Srpske organizuje u okviru projekta "Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske", otvorila je predsjednica Željka Cvijanović. Poručila je da će uvijek davati podršku poslovnim inicijativama žena koje učestvuju u razvoju Srpske.

Žene u svijetu biznisa nisu samo želja - preduzetnice su ralnost privrede.

Oko 30 odsto kompanija je u vlasništvu ili suvlasništvu žena, zapošljavaju 17 odsto radne snage.

Na hrabar preduzetnički korak, ove godine odvažila se grupa žena iz banjalučke kompanije Ajs Devis. Јedine proizvode ukrasne ledene skulpture i led za luksuzna pića u BiH, a cilj im je da postanu banjalučki brend.

- Možete da vidite dio Kastela u ledu, i razne druge predmete, zavisno od potrebe klijenata i jedini smo u BiH koji se bavimo ledom na ovaj način - navela je Adriana Basara, marketing menadžer ove kompanije.

Već dvadeset godina, tradicijom i kvalitetom, izdvojila se i Mljekara Pađeni iz Bileće. Zapošljavaju oko 150 radnika, od kojih su većina žene.

- Mljekara Pađeni osnovana je davne 1999. godine. Mi se bavimo našom tradicijom i tradicionalnim proizvodima, od kojih je najpoznatiji sir i mladi kajmak iz mješine - rekla je Bojana Vukoje iz ove mljekare.

Od rukotvorina do proizvodnih pogona u industriji, svi na jednom mjestu u Kamenoj kući banjalučke Tvrđave Kastel, žene u biznisu pokazale su da su važan segment privrede Srspke.

Predsjednica Srpske kaže da će žene s hrabrim i dobrim poslovnim idejama uvijek imati njenu podršku.

- U tom smislu važno je da imamo strane donatore koji će prepoznati ovakve stvari, ali je i jako važno da donosimo zakonska rješenja i obezbijedimoadekvatnu i stručnu podršku Privredne komore i Vlade Srpske sa svojim resornim ministarstvima i institucijama u cijelini - navela je Cvijanovićeva.

U Srpskoj je osnovan Klub poslovnih žena, organizovane brojne konferencije, formiran Savjet za žensko preduzetništvo i usvojena Strategija razvoja do 2023. godine.

- Strategija omogućava bolje uvezivanje preduzetnica, ali i finansijsku podršku kao i podršku u smislu edukacije - naglašava Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka naveo je da je ova institucija uspjela kroz komorski sistem da ženama stvori uslove za ravnopravnost u poslovanju, kao i da kreira Strategiju za razvoj.

Sistemska podrška razvoju preduzetništva cilj je komore i resornog ministarstva. Zbog toga će jedna od tema na 5. Јahorina ekonomskom forumu biti razvoj i uloga ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj.