latinica  ћирилица
14/11/2019 |  19:45 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

U Srpskoj više od 62.000 oboljelih od dijabetesa

Svjetski dan dijabetesa, 14. novembar, obilježen je u Republici Srpskoj. Prema evidenciji Instituta za javno zdravastvo registrovano je 62.800 oboljelih od dijabetesa. Stručnjaci tvrde da je ovaj broj mnogo veći.

U Republici Srpskoj ove godine novootkrivena su 44 slučaja dijabetesa kod djece mlađe od pet godina.

- Dijabetes imam četiri mjeseca. Јedini problem koji sam do sad imao jeste što mi na početku nisu dozvoljavali da se bavim fudbalom, dok nisam dobio dozvolu od svoje doktorice. Sada je sve u redu - priča Igor Јeremić, oboljeli od dijabetesa.

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, od dijabetesa boluje 62.800 lica, ali je taj broj sigurno veći i procjena je da dostiže 80.000, rekla je predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa Srpske Snježana Popović Pejičić.

- Populacioni registar oboljelih od dijabetesa se još ne popunjava u potpunosti. Stvarni broj oboljelih je oko 80.000, ali precizne podatke nemamo. Kada se uzme u obzir da na jednog oboljelog od dijabetesa tipa dva dolazi još jedan neotkriveni slučaj onda je ovaj broj znatno veći - rekla je Pejičićeva.

Ispred Narodne skupštine održan je čas fizičkog vaspitanju za djecu sa ovim problemom, nakon čega je uslijedio prijem u parlamentu.

- Dijabetes je nešto što se liječi u kontinuitetu, nema završetka, svih 24 časa u danu o pacijentima treba da se brine. To upravo čine ovi ljekari - izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Gordana Bukara Radujković, specijalista pedijatrije i subspecijalista endokrinologije navela je da je za ovu ustanovu danas poseban dan jer njihova borba sa dijabetesom traje i drugim danima ali ističe važnost činjenice da postoje ljudi koji prate oboljele i imaju za njih razumijevanja.

Faktori rizika su nezdrava ishrana, fizička neaktivnost i prekomjerna tjelesna težina.

Promjenama životnog stila i ranim otkrivanjem, dijabetes tip 2 se može uspješno liječiti.