latinica  ћирилица
14/11/2019 |  20:15 | Autor: SRNA

Federacija BiH se zadužuje za 28 miliona evra

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dao je saglasnost predsjedavajućem ovog doma Tomislavu Martinoviću da potpiše odluku kojom se Federaciji BiH odobrava dio zaduženja za projekat jačanja bankarskog sektora u iznosu od 28.300.000 evra.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Federacija BiH zadužuje se po Sporazumu o zajmu između BiH i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a novac od zajma je namijenjen za pružanje podrške vlastima u jačanju bankarskog sektora na zdrav, stabilan i inkluzivan način, prenose federalni mediji.

Bankarski sektor biće ojačan unapređenjem regulative i nadzora nad bankama, rješavanjem slabosti bankarskog sektora, uspostavljanjem novog okvira restrukturisanja banaka i jačanjem upravljanja i poslovanja entitetskih razvojnih banaka, navedeno je u odluci.

Odluka će stupiti na snagu nakon što je potpišu predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH i objavljivanja u Službenim novinama.

Iznos od 28.300.000 evra je polovina iznosa ukupnog zaduženja za BiH od 56.600.000 evra po ovom sporazumu o zajmu BiH i međunarodnog finansijskog partnera.

Novac od zajma Federaciji odobrava se sa rokom otplate od 32 godine, u šta je uračunat i sedmogodišnji grejs period.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu nije usvojen prijedlog delegata Dragana Stevanovića da dnevni red bude dopunjen zaključkom koji se odnosi na rješavanje problema neformiranja Kluba delegata iz reda srpskog naroda.

Dom naroda verifikovao je mandate novim delegatima Rasimu Pajiću i Damiru Јurišiću.

Usvojen je i zaključak kojim je Dom naroda zadužio federalnu Vladu da u javnu tridesetodnevnu raspravu uputi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, kao i izmjene pet zakona o nasljeđivanju, registraciji poslovnih subjekata, zemljišnim knjigama, stvarnim pravima i Porodičnog zakona FBiH, koje je potrebno donijeti zbog izvršavanja presude Ustavnog suda FBiH.

Dom naroda danas nije usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o notarima po hitnom postupku, već će na zahtjev klubova Bošnjaka i Hrvata predložene izmjene ovog zakona biti vraćene u redovnu proceduru.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata su prije početka sjednice u Sarajevu zatražili da izmjene i dopune Zakona o notarima, koje je prethodno usvojio Predstavnički dom, budu vraćene u redovnu proceduru.

Delegati u Domu naroda usvojili su i zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo pravde da izvrši izmjene tarifa o nagradama i naknadama notara i advokata, te da u roku od 30 dana uskladi usluge na način da njihovu visinu prilagodi standardu građana FBiH, odnosno imovinskim prilikama, umanjujući iznose tarifa u odgovarajućem postotku.

Usvajanjem ovih zaključaka okončano je današnje zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH.