X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/11/2019 |  20:21 ⇒ 22:02 | Izvor: SRNA

Srpska mnogo manje zadužena nego ranije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je Republika Srpska finansijski stabilna i da je mnogo manje zadužena nego ranije u odnosu na bruto domaći proizvod.
Milorad Dodik (Foto: I.Š/klix.ba) -
Milorad Dodik (Foto: I.Š/klix.ba)

- Stabilna finansijska situacija je ono što omogućava isplatu obaveza i investicije - rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu na skupu koji je okupio predstavnike društvenog, poslovnog i političkog života tog grada.

On je naveo da budžet Srpske ne pravi dubioze i da bi u ovoj godini mogao da zabilježi suficit, dok se već iduće godine planira suficit u iznosu oko 20 miliona KM.

Dodik je podsjetio da su izdvajanja iz budžeta Srpske za servisiranje dugova prethodnih godina dostigla 700 miliona KM na godišnjem nivou, da se to sada spušta na 500 miliona, a da bi za dvije-tri godine trebalo da iznosi 300 miliona KM.

- Želja nam je da se poboljša stanje u realnom sektoru - naglasio je Dodik, podsjećajući da neka rješenja iz prošlosti, poput privatizacije, nisu bila dobra.

Prema njegovim riječima, privatizacija je bila loša i nije dala rezultate niti održala privrednu strukturu koju je Srpska imala prije, pa čak i u ratu.

- Potrebno je da tragamo za načinima kako pomoći realnom sektoru, potrebno je promijeniti matricu poslovanja - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je podsjetio i na dug u oblasti zdravstva za poreze i doprinose koji u Republici Srpskoj iznosi skoro milijardu KM.

On je najavio da se priprema emisija obveznica Srpske na inostranom finansijskom tržištu, putem koje bi trebalo da bude riješen ovaj problem i popravljeno stanje u zdravstvu.

- Zdravstvo je nešto što bitno opterećuje stanje javnog duga zbog dugova i ogromnih investicija - istakao je Dodik.

On je konstatovao da će ulaganjem u Klinički centar u Banjaluci i njegovim kapacitiranjem kao vodeće zdravstvene institucije u Srpskoj, te rekonstrukcijom i izgradnjom bolnica u Nevesinju, Bijeljini, Gradišci, Doboju, Zvorniku i Trebinju završava investicioni ciklus u bolničke objekte.

POZIV NA ЈEDINSTVO POLITIČKIH SNAGA

Dodik je ukazao na neophodnost jedinstva svih političkih snaga u Republici Srpskoj i ponovio spremnost da, s tim ciljem, razgovara sa opozicijom.

- Ali, moramo da radimo na politikama koje se moraju poštovati - rekao je Dodik .

On je naveo da je spreman da opoziciji omogući učešće u novom sastavu Savjeta ministara.

Govoreći o inicijativama za promjenu Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je upozorio da se njima podriva status Republike Srpske u parlamentu jer se želi u Poslovnik uvesti kategorija Srbi, umjesto Srpske.

- Ako izgubimo poziciju da razgovaramo kao Republika Srpska, mi ćemo za izvjesno vrijeme doći u kolaps i to je ona priča o građanskoj zemlji u kojoj nema naroda već samo postoje ljudi - rekao je Dodik.

On je podsjetio da snage iz Federacije BiH, gdje god mogu, na pozicije u zajedničkim strukturama imenuju Srbe iz Federacije i onda kažu da je ispunjena kvota koja pripada Srbima.

- Zato je važno i zato i ovom prilikom pozivam opoziciju na razgovor da pokušamo da napravimo zajednički pristup. Razumijem šta je inters Republike Srpske i spreman sam da učinim da se postigne jedinstvo - rekao je Dodik koji je i predsjednik SNSD-a.