latinica  ћирилица
14/11/2019 |  21:48 | Autor: SRNA

Svjedočenje o izvoru kome je Herenda rekao da je pobio sve vojnike

Na suđenju za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva ispričao je danas da je radio u Federalnoj obavještajno-sigurnosnoj službi /FOSS/ kada mu je 2004. godine došao izvor i iznio saznanja o ubistvu u "Velikom parku", o čemu je on napravio službenu zabilješku.
Nedžad Herenda - Foto: RTRS
Nedžad HerendaFoto: RTRS

- Zaštićeni svjedok "K" rekao je pred Sudom BiH da mu je izvor ispričao da je /Nedžad/ Herenda nosio "hekler" i rekao: Јa sam ih sve pobio.

Zaštićeni svjedok "K" naveo je da mu je izvor rekao i da je u blizini bio i Amir Međić, kojeg je svjedok viđao u Državnoj bezbjednosti.

Kako prenosi Birn, svjedok "K" je naveo da je od tog izvora dobio informaciju da je likvidirano 11 ljudi. O tim saznanjima je napravio službenu zabilješku, ali ne zna da li su informacije dalje provjeravane i da li je neko razgovarao sa Herendom i Međićem.

On je dodao da je ubrzo nakon toga otišao na novo radno mjesto u Banjaluku, jer je bilo u toku formiranje obavještajne agencije na nivou BiH.

Kako je objasnio, službene zabilješke su inače prosljeđivane analitičkom odjeljenju u službi, a dalje policiji i tužilaštvu.

Svjedok "K" izjavio je da mu je taj izvor rekao i da je zarobljene vojnike doveo Davor Matić, mada se, kako je naveo, o tome pričalo i nedugo nakon ubistava 1992. godine.

Prema svjedoku, u službi su izvore označavali kao pouzdane, nepouzdane ili one koji su u fazi provjere. Osobu koja mu je rekla informacije o zločinu u "Velikom parku", kako je naveo, označio je kao izvor u fazi provjere.

Svjedok "K", koji je za vrijeme rata radio u Državnoj bezbjednosti, rekao je da je u Domu policije bio jednom, kada je njega i kolegu načelnik Centra službi bezbjednosti /CSB/ Bakir Alispahić poslao da uzmu izjave od snajperista koji su djelovali na Alipašinom Polju.

On je rekao da je u Domu policije, osim grupe specijalaca, zatekao Asima Dautbašića, takođe iz Državne bezbjednosti, koji je bio "alfa i omega" i koji se za sve pitao. Svjedok je čuo da je snajperiste priveo Nusret Šišić Dedo, koji je bio u jedinici Јuke Prazine.

Na pitanje Vikićeve odbrane, on je rekao da Šišić i Matić nisu bili pod nadležnošću Vikića.

- Nije Vikić dozvoljavao da takvi dolaze - rekao je svjedok.

On je naveo da je bio iznenađen kada je saznao da se vodi istraga protiv Vikića i Pušine, jer o njima ništa loše nije čuo. Vikića je okarakterisao kao heroja.

Za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu optuženi su komandant Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragan Vikić, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 21. novembra.