latinica  ћирилица
15/11/2019 |  08:49 | Autor: RTS

Drecun: Vučićeva odluka iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije kaže za RTS da očekuje negativan odnos Hrvatske i ubuduće, ocjenjujući da je to dugoročna politika, i smatra da bi Evropska unija trebalo da reaguje.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

Odluka predsjednika Aleksandra Vučića da ne ide na Kongres Evropske narodne partije u Zagrebu je iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti, ocijenio je Milovan Drecun gostujući u Јutarnjem programu RTS-a.

Podsjetio je da je bivši hrvatski predsjednik Ivo Јosipović u Skupštini Srbije pozdravljen aplauzom, jer se smatralo da će ta zemlja shvatiti da će sa Srbijom morati da gradi dobrosusjedske odnose.

Međutim, Zagreb nastoji da naškodi interesima Srbije i time destabilizuje region, kaže Drecun i napominje da hrvatski političari misle da će time poboljšati svoju poziciju.

Podsjeća da Hrvatska ima veoma negativan element u svojoj bliskoj prošlosti, a to je etničko čišćenje Srba, koji su u toj zemlji građani drugog reda.

Očekuje negativan odnos Hrvatske i ubuduće, ocjenjujući da je to dugoročna politika. Smatra da bi Evropska unija trebalo da reaguje.

Sa druge strane, Srbija je lider u regionu i vuče taj region napred, ističe Drecun i navodi kao primer priču o "malom-šengenu".

"Bejerovi stavovi neprihvatljivi"

Komentarišući jučerašnji izbor Petera Bejera za novog izvjestioca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o situaciji na KiM, Drecun ističe da su stavovi njemačkog poslanika neprihvatljivi, da je on "malo izgubljen u vremenu" i zarobljen u sredini 20. vijeka.

- Srbi su na KiM građani ne drugog, već pedesetog reda - ukazuje Drecun, koji očekuje da će Bejer govoriti pozitivno o stanju ljudskih prava na KiM.

Smatra da bi se realnija slika o tome šta se dešava na KiM dobila da je izabran ruski kandidat Aleksej Kondratijev.