latinica  ћирилица
15/11/2019 |  09:01 | Autor: sputniknews.com

Litvanija pomilovala dvojicu Rusa optuženih za špijunažu

Predsjednik Litvanije Gitanis Nauseda pomilovao je dvojicu ruskih državljanina Nikolaja Filipčenka i Sergeja Moisejenka koji su u toj zemlji optuženi za špijunažu, saopšteno je iz administracije litvanskog lidera.
Litvanija - zastava - Foto: ilustracija
Litvanija - zastavaFoto: ilustracija

Kako se precizira, predsjednik Litvanije pomilovao je dvojicu Rusa u skladu sa preporukama Komisije koja je zadužena za pomilovanja u toj zemlji.

Mediji podsjećaju da je Filipčenko u Litvaniji uhapšen tokom tranzita, kada je pokušavao da iz Kalinjingrada pređe u Belorusiju, a prema navodima iz optužnice, on je bio pripadnik organizovane grupe koja je pokušavala da utiče na litvanske državljane da špijuniraju za njih.

On je u avgustu 2017. godine osuđen na 10 godina zatvora.

Sa druge strane, Moisejenko je uhapšen još 2014. godine jer je, kako tvrde litvanske vlasti, uz pomoć jednog državljanina te zemlje prikupljao tajnu informaciju o situaciji unutar redova litvanske vojske za potrebe ruske obaveštajne službe.

Pored toga, Moisejenko je uz pomoć tog litvanskog državljanina pratio i kretanja NATO avijacije, kao i organizaciju vonih vežbi unutar Alijanse.

Moisejenko je nakon hapšenja osuđen na 10 ipo godina zatvora, dok je litvanski državljanin osuđen na pet.