latinica  ћирилица
15/11/2019 |  10:24 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Bogat takmičarski i prateći program festivala "Prvi kadar"

U takmičarskom dijelu 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" danas će u Istočnom Novom Sarajevu biti prikazana četiri dokumentarna filma, a u okviru pratećeg programa predviđene su projekcije najboljih animiranih filmova za djecu, kao i filmova koji su nastali na radionicama Produkcije "Prvi kadar".
"Prvi kadar" - Foto: SRNA
"Prvi kadar"Foto: SRNA

Dokumentarni filmovi koji će biti prikazani u takmičarskom dijelu su "Sve za voljom" Nerminke Emrić iz BiH, "Zarobljeni u stroju" Leona Rizmaula iz Hrvatske, "Električni orgazam za ljude budućnosti" Marije Vukić iz Srbije i "Semi Humid", čiji su autori Luisa Melo i Vincius Frain iz Portugala, odnosno Brazila.

Dekan Akademije umjetnosti, reditelj Dragan Elčić biće predavač na Filmskoj školi "Prvog kadra" - DokMasterKlas, a u planu je i projekcija njegovog dokumentarnog filma "Rado ide Srbin u vojnike".

Predviđena je i promocija knjige "Milena Dravić ili ključ snova" autora Anite Panić.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sinoć je, nakon trodnevnog programa u Zvorniku, muzičko-filmskim programom otvoren drugi dio 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar".

Učesnike, goste i posjetioce svečane ceremonije otvaranja festivala u Istočnom Sarajevu u ime Vlade i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pozdravila je viši stručni saradnik u Ministarstvu Dobrinka Maksimović, ističući da, otvarajući ovu manifestaciju, "otvara vrata najznačajnijeg filmskog festivala u Republici Srpskoj".

Ona je podsjetila da je Republika Srpska usvojila Strategiju razvoja kulture s ciljem da proklamovani princip decentralizacije predstavlja dobru osnovu za razvoj kulture na cijelom području Srpske.

Premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj igranog filma "Pijavice" reditelja Dragana Marinkovića u ponedjeljak, 11. novembra, u Zvorniku je svečano otvoren 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

Ovaj film biće prikazan i sutra na zatvaranju festivala u Istočnom Sarajevu, s početkom u 19.00 časova, kada će biti upriličena i svečana dodjela nagrada.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu prestižnu manifestaciju podržali su grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.