latinica  ћирилица
15/11/2019 |  10:51 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Prijedlog članova za komisije - odgovor na djelovanje SDS-a i PDP-a protiv Srpske (FOTO)

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je Srni da je ovaj klub danas Kolegijumu Doma dostavio prijedlog članova za svih šest stalnih komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH.
Parlament BiH - Foto: RTRS
Parlament BiHFoto: RTRS

- To je naš odgovor na činjenicu da SDS i PDP u zajedničkim institucijama BiH nastavljaju sa orkestriranim djelovanjem protiv Republike Srpske i njenih institucija, nanoseći ogromnu štetu interesima srpskog naroda - poručio je Košarac.

On je upozorio da su predstavnici SDS-a i PDP-a nastavili sa aktivnostima na provođenju njihove inicijative o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkom doma, uprkos zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske koji obavezuju predstavnike Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i u Savjetu ministara, da ne učestvuju u mijenjanju Poslovnika o radu i drugih akata na način da se tim izmjenama smanjuje broj predviđenih srpskih glasova i glasova iz Republike Srpske za donošenje odluka iz njihove nadležnosti.

- Umjesto da poštuju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, SDS i PDP su saveznike tražili i našli u SDA i drugim bošnjačkim partijama sa sjedištem u Sarajevu. Svi oni udružili su se da promijene Poslovnik, čime se ugrožava ustavna pozicija predstavnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama i na drastičan način slabi pozicija poslanika iz Republike Srpske u parlamentu BiH - pijasnio je Košarac.

Naglasio je da SNSD to nikada neće dopustiti i to je ključni razlog zbog kojeg su dostavili prijedlog članova u stalnim komisijama Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Foto: Twitter

Košarac je upozorio da je SNSD izričito protiv izmjena Poslovnika Predstavničkog doma koje su predložili poslanici SDS-a i PDP-a.

- Iskoristićemo sve kapacitete koje imamo u zajedničkim institucijama da predstavnike SDS-a i PDP-a spriječimo u njihovom antiustavnom djelovanju, uperenom direktno protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda. To je mandat kojeg su nam povjerili građani Republike Srpske i mi ćemo to povjerenje opravdati - poručio je Košarac.

Klub SNSD-a Predstavničkom domu parlamenta BiH, na osnovu broja poslanika u tom klubu, ima osam pozicija u šest stalnih komisija Predstavničkog doma.

Stalne komisije Predstavničkog doma imaju po devet članova, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.