latinica  ћирилица
15/11/2019 |  11:31 ⇒ 11:33 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH i federalna Uprava policije prikupljaju dokaze protiv Mektića?

Tužilaštvo BiH i federalna Uprava policije prikupljaju sve više dokaza za optužnicu protiv ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i njegovih saradnika, zbog čega je u Ministarstvu bezbjednosti zavladalo opsadno stanje, a među službenicima koji se pozivaju kao svjedoci strah, piše Infosrpska.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Pozivajući se na pouzdane izvore u Ministarstvu bezbjednosti, portal Infosrpska u tekstu navodi da su "protagonisti opsadnog stanja visoki funkcioneri Ministarstva, koji na sve načine pokušavaju da utiču na službenike - svjedoke u istražnim radnjama koje se protiv ministra Mektića provode zbog osnova sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i počinio nezakonite radnje u trošenju sredstava iz projekta Evropske unije".

Ovaj portal ranije je objavio da se "Mektić i njegovi najbliži saradnici sumnjiče da su počinili nezakonite radnje, sklapajući aneks ugovora i trošeći sredstva u iznosu od 200.000 evra bez raspisivanja tendera i provođenja zakonom predviđenih procedura".

- Za ovo krivično djelo, ukoliko bi krivica u sudskom procesu bila dokazana, odgovornim prijeti višegodišnja zatvorska kazna - dodaje se u tekstu.

Prema tvrdnjama izvora ovog portala, saznanja o ovom slučaju tokom ove sedmice u prostorijama federalne Uprave policije iznijele su tri službenice Ministarstva bezbjednosti.

- Po naredbi Tužilaštva BiH ispitivane su šef Odjeljenja finansija u Ministarstvu bezbjednosti Lejla Hodžić, kao i službenice Lejla Fetahović i Zorana Ivanović. Nakon višečasovnog ispitivanja one su se vratile na svoja radna mjesta vidno uznemirene i uplašene, pogotovo Hodžićeva, koja je po drugi put pozvana na saslušanje u federalnu Upravu policije - ističe se u tekstu.

Na sadržaj svjedočenja pomenute tri službenice, naglašava se u tekstu, "svakako je pokušao da utiče šef kabineta ministra bezbjednosti Igor Golijanin, koji ih je prošle sedmice, nakon što je dobio informaciju o tome ko će biti saslušan, pozivao u kabinet".

Izvori Infosrpske naglašavaju da je "Golijanin službenicama 'sugerisao' da na saslušanju što manje govore i da, što je moguće češće, odgovaraju da se ne sjećaju detalja u vezi sa pitanjima policijskih inspektora".

- Mektićev šef kabineta mogao je da radi na ovaj način i da pokuša da utiče na svjedoke zato što su Fetahovićeva i Ivanovićeva zaposlene u toku mandata ministra Mektića. Otuda i velika zabrinutost i strah ove dvije službenice po povratku sa ispitivanja, tokom kojeg su se suočile sa teškim pitanjima - rekao je izvor ovog portala.

Isti izvor navodi da "pritisak na potencijalne svjedoke podstiče i činjenica da je sa svih važnijih poslova sklonjen pomoćnik ministra bezbjednosti za pitanja civilne zaštite Samir Agić, koji je, svojevremeno, izrazio protivljenje načinu provođenja nabavke koja je sada predmet istrage".

- Agić je sa važnijih poslova sklonjen i stavljen na 'crnu listu' službenika jer je direktno upozoravao Mektića da čini krivično djelo i da će za to morati da odgovara! Umjesto Agića, Mektić i Golijanin, preskačući hijerarhiju, postavljaju 'poslušnijeg' Idriza Brkovića, koji je sada u ozbiljnom problemu zbog nabavke koja je predmet istrage federalne Uprave policije i Tužilaštva BiH - naveo je izvor portala.

Uprkos pritiscima i prijetnjama prema svim pozivanim i potencijalnim svjedocima - službenicima u Ministarstvu, te drugih teških okolnosti pod kojima se prikupljaju dokazi u ovoj istrazi, naglašava se u tekstu, "Tužilaštvo BiH steže obruč oko ministra Mektića i organizovane grupe korumpiranih Funkcionera u Ministarstvu kojim Mektić rukovodi".

Prema istom izvoru, "Mektić, koji nije predmet samo ove već i četiri druge istrage Tužilaštva BiH, ne može da sakrije panični strah od mogućeg hapšenja, što je vidljivo i u njegovim posljednjim medijskim istupima".

- Upućeni u dešavanja u Ministarstvu bezbjednosti kažu da je ministar Mektić, s ciljem da se rastereti i opusti pred teške dane koji dolaze, otputovao na nekoliko dana u Katar, gdje je poveo i svog prijatelja i bliskog saradnika Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koji je od 'akademskog građanina' nakon poništenja diplome postao srednjoškolac - zaključuje se u tekstu.