X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/11/2019 |  12:03 ⇒ 12:03 | Izvor: SRNA

Mihajlović: Za četiri godine izgrađeno 320 kilometara auto-puteva

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da Srbija ima više kilometara auto-puta od većine susjednih zemalja, a da će uskoro stići i Hrvatsku, kao i da je zahvaljujući stabilnom budžetu spremna za nove investicije.
Zorana Mihajlović - Foto: TANЈUG
Zorana MihajlovićFoto: TANЈUG

Mihajlovićeva je rekla da je Srbija, koja je najkraća ruta između Istoka i Zapada, u protekle četiri godine izgradila 320 kilometara auto-puteva po najvišim svjetskim standardima.

Mihajlovićeva je za TV "Hepi" istakla da Srbija, u poređenju sa regionom, ima najstabilniji budžet i da je prva zemlja po prilivu direktnih stranih investicija.

- Ovo je izuzetno važno za naš dalji razvoj jer se infrastrukturni projekti realizuju na duži rok, a zahvaljujući političkoj i finansijskoj stabilnosti, Vlada Srbije može da pruži garancije za sve nove investicije. Opredelili smo se za to, jer su nam bolji život građana i viši životni standard vodilje - rekla je ona.

Ona je dodala da ranije saobraćaj išao preko Koridora četiri, odnosno Bugarske i Rumunije, ali da je Srbija danas nezaobilazna ruta.

- Završetkom Koridora 10, istorijskog projekta, na koji se čekalo 40 godina, vratili smo saobraćaj kroz našu zemlju. Do kraja godine očekujemo da 60 miliona vozila prođe kroz Srbiju, što je veliki napredak u odnosu na 2014. godinu, kada je 34 miliona vozila bilo na našim putevima - rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da nije povećan dug Srbije zbog puteva jer se država racionalno zadužuje.

- Kada pogledamo budžet, on je najstabilniji u regionu. To nije kratkoročna stabilnost, to je stabilnost na dugi rok. Ima prostora za nove investicije, bez kojih nema razvoja - rekla je ona i dodala da je Srbija dobrom trendu, odnosno da se na nju drugačije politički gleda.

Ona je ocijenila da je odlično to što se pokrenulo pitanje "malog šengena" između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, ističući da je potrebno ekonomsko povezivanje s ciljem poboljšanja života ljudi.