latinica  ћирилица
15/11/2019 |  12:23 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Banjaluka: Planirana gradnja više novih vrtića

Naselja Kuljani, Obilićevo, Vrbanja i Aleja centar trebalo bi da dobiju nove vrtiće, u nastojanju da predškolsko obrazovanje bude dostupno što većem broju djece.
„Јeževa kućica“ u novom ruhu (foto: banjaluka.rs.ba/) -
„Јeževa kućica“ u novom ruhu (foto: banjaluka.rs.ba/)

Uporedo sa aktivnim projektima izgradnje novih vrtića u Lazarevu, Petrićevcu i Starčevici, za iduću godinu je planirano dodatno širenje sistema gradskih vrtića, a dinamika gradnje će zavisti od raspoloživih finansijskih sredstava.
Prvi na listi prioriteta su Kuljani, gdje bi novi vrtić trebao nići u objektu stare škole. Ovih dana, trebao bi biti raspisan tender za projektovanje ovog vrtića, kao i za prenamjenu gradskog prostora u Obilićevu, koji će biti pretvoren u vrtić.

Kako je planirano, novi vrtić u Obilićevu trebao bi biti smješten u poslovnom prostoru na Bulevaru Stepe Stepanovića 25-27.

Istovremeno, radi se na pripremi izgradnje još dva vrtića – u Vrbanji i Aleji centar. U slučaju Aleje centar, zbog velikog broja djece u ovom naselju, biće građen objekat većeg kapaciteta, projektovan za prijem 180 mališana.

Aktivnosti za realizaciju ovog projekta su već pokrenute i u toku je procedura izbora firme za izradu urbanističko-tehničkih uslova i projekta.

Iz nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove ističu da je nedavno završena obnova najstarijeg vrtića u gradu Јeževa kućica, a da bi u idućoj godini  trebali obnoviti i objekat koji se nalazi pored tog vrtića, a koje je nekada koristilo Udruženje Duga.

Kada je riječ o projektima koji su počeli ove godine, u 2020.godini planirana je druga faza izgradnje vrtića Kolibri u Lazarevu, odnosno objekat čija je gradnja u toku, trebalo bi da bude u potpunosti završen, opremljen i stavljen u funkciju. U budućem vrtiću biće omogućen smještaj za oko 170 djece.

U 2020. godni biće opremljen i prostor na Starčevici, koji je nekada koristila Gradska razvojna agencija, a čija rekonstrukcija je u toku.

Novi vrtić na Petrićevcu, čija je izgradnja počela nedavno u okviru višenamjesnkog objekta u tom naselju, trebalo bi nagodinu da primi više od stotinu mališana. Nedavno uspješno okončana obnova vrtića Јeževa kućica.