latinica  ћирилица
15/11/2019 |  12:58 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Laketić: Suočavamo se sa istim problemima zbog NATO bombardovanja

Predsjednik Komisije Skupštine Srbije za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja Darko Laketić izjavio je danas da se Srbija i Republika Srpska suočavaju sa istim zdravstvenim i ekološkim problemima nastalim kao posljedice agresije Alijanse.
NATO agresija (foto: N. Fifić) -
NATO agresija (foto: N. Fifić)

- Činjenica je da smo se suočili sa istim problemima ekološkim i zdravstvenim problemima - govorim o hemikalijama i toksinima koji su se posle bombardovanja oslobodili u Srpskoj, a oslobodili su se i ovde /u Srbiji/ - rekao je Laketić Srni.

Laketić je precizirao da ne govori samo o municiji koja je pravljena od osiromašenog uranijuma, već i o različitim otrovima koji su se oslobodili prilikom razaranja industrijskih postrojenja koja su bila pod ekološkim rizikom.

- Slična je problematika i zato sve ono što radimo ovde odnosi se vrlo verovatno i na Republiku Srpsku. Govorim o naučnim dokazima koje ćemo prezentovati u prvom preliminarnom izveštaju u prvoj polovini 2020. godine - rekao je Laketić.

Prema njegovim riječima, Komisija će tada sublimirati sve što je rađeno prethodne dvije godine i predložiti rješenja tih ekoloških i zdravstvenih problema.

Laketić je podsjetio da je prije godinu dana bio u Banjaluci, kada je uspostavljena saradnja sa kolegama iz Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi trebalo da po ugledu na Skupštinu Srbije formira parlamentarnu komisiju.

On je napomenuo i da bi dvije komisije trebalo da razmjenjuju dokumenta i materijale.

- Značajan je moj dogovor sa njima da svaki dokument i materijal koji ima parlamentarna komisija u Srbiji bude dostupan i Komisiji u Srpskoj, što bi trebalo da bude polazna osnova za njihov rad i da nakon toga istraže još više nego što smo mi uradili -  pojasnio je Laketić.

Govoreći o aktivnostima u Srbiji, Laketić je rekao da Komisija svakodnevno radi i trenutno istražuje posljedice zagađenja životne sredine i uticaj na zdravlje u Pančevu i Novom Sadu.

- Istražuju se, prije svega, posljedice koje su nastale NATO gađanjem industrijskih postrojenja koja su bila pod ekološkim rizikom, poput Petrohemije i Azotare - rekao je Laketić.

Prema njegovim riječima, o tome je prikupljeno mnogo materijala, uključujući i doktorske disertacije i naučne radove o stepenu zagađenja na tom području.

- Sjednica Komisije biće brzo zakazana. Imaćemo i ljude koji su bili neposredni svjedoci razaranja i masovnog zagađenja i to će biti potkrepljeno zvaničnim naučnim materijalom -  najavio je Laketić.