latinica  ћирилица
15/11/2019 |  13:31 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Dan otvorenih vrata: Mališani maštaju da postanu policajci (FOTO)

Mališani iz banjalučkih vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola imali su danas priliku da se upoznaju sa radom policije, ali i da bar na kratko zauzmu njihova mjesta u policijskim automobilima i na motociklima poslije čega su sa oduševljenjem mnogi od njih rekli da žele da budu policajci.
Dan otvorenih vrata - Foto: SRNA
Dan otvorenih vrataFoto: SRNA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ugostilo je mališane u Upravi za policijsku obuku u sklopu tradicionalne manifestacije "Dani otvorenih vrata", koju je organizovalo povodom krsne slave MUP-a Svetog Arhangela Mihaila.

- Volim Republiku Srpsku i volim što sam ovdje da se družim sa policajcima. Volio bih da budem policajac. Najviše mi se dopala vožnja biciklom, a u policijskom autu sam pritiskao dugmiće i čula se sirena - ispričao je petogodišnji Andrija Pavlović.

Foto: RTRS

Njegovom drugaru Luki Loliću najviše se dopala vožnja bicikla na poligonu sa semaforima, koji je sa vršnjacima savladavao uz pomoć policijskih kadeta.

- Najzanimljivije je bilo kada su psi trčali i jedan je nešto tražio. Vozila sam bicikl, a u autu sam upalila jedan zvuk koji se najjače čuje - rekla je Kristina Јegić.

Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske Mile Šikman rekao je novinarima da manifestacija "Dani otvorenih vrata" ima simboličan naziv jer su vrata MUP-a uvijek otvorena za građane.

- Cilj je unapređenje i razvijanje odnosa policije i građana. Istraživanja pokazuju da policija uživa veliko povjerenje među građanima, a ovo je jedan od načina da ga zadržimo i unaprijedimo saradnju u cilju što veće bezbjednosti građana i njihove imovine - naglasio je Šikman.

Foto: RTRS

Prema njegovim riječima, tokom manifestacije će predstaviti dio sredstava i opreme koju policija koristi u svakodnevnom radu, te pojedine kabinete i učionice koje koriste kadeti u obuci kao što su kabineti kriminalistike i forenzike, situacioni stan i školska policijska stanica.

- Posjetioci će imati priliku da obiđu Muzej policije i da se upoznaju sa više od 700 eksponata. Za grupu učenika viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce upriličićemo predavanje o temi bezbjedno korištenje interneta i ukazati na opasnosti koje vrebaju na internetu i način na koji mogu da se zaštite - rekao je Šikman.

Foto: RTRS

Dio programa je i radionica o pružanju pomoći licima sa invalididtetom tokom koje kadeti prolaze obuku kako da na najbolji i najbezbjedniji način ukažu pomoć licima sa invaliditetom.

Portparol Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Tanja Mandić Đokić rekla je da ta zdravstvena ustanova gotovo deset godina učestvuje u "Danima otvorenih vrata" MUP-a Srpske.

- Naši fizioterapeuti i radni terapeuti rade sa kadetima i obučavaju ih za postupanje sa licima koja se otežano kreću. Ovo je primjer dobre saradnje dvije institucije. Policija može u svakom trenutku da odgovori na potrebe svih građana uključujući i lica sa invaliditetom, a posebno lica koja koriste pomagala - rekla je Đokićeva.