latinica  ћирилица
15/11/2019 |  14:39 ⇒ 19:01 | Autor: SRNA

Dodik predložio novi sastanak lidera tri partije

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik predložio je danas da se ponovo održi sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA da bi se promijenio posljednji član sporazuma o formiranju vlasti u BiH - da umjesto 30 dana rok za njegovo provođenje bude 15 dana.
Dodik, Čović i Izetbegović - Foto: RTRS
Dodik, Čović i IzetbegovićFoto: RTRS

- Јedino što bi moglo da otkoči formiranje vlasti je da promijenimo posljednji član i da pokušamo to završiti - rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka u Mostaru sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

On je naglasio da bi volio da je optimista kao Čović, ali da smatra da bošnjački političari naporno rade na tome da onemoguće bilo kakav napredak.

- SNSD je spreman da, kada se stvore uslovi za održavanje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i kada to uradi Predsjedništvo, naši poslanici dođu i glasaju za strukturu Savjeta ministara koju smo dogovorili u okviru sporazuma tri partije -  rekao je on.

Govoreći o današnjem sastanku delegacija HDZ BiH i SNSD-a, Dodik je naveo da se ti susreti održavaju u kontinuitetu, da postoji saglasnost o mnogim stvarima, procedurama ili rješenjima od obostranog interesa.

- Upoznao sam Čovića o namjerama Republike Srpske u vezi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma i zaključcima donesenim na sjednici Narodne skupštine koje namjeravamo sprovoditi u operativnoj dinamici koja bude realno moguća - rekao je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

On je napomenuo da je HDZ po svojim programskim orijentacijama otvoren za pristup NATO-u, ali da ne smatra da je operativno potrebno zaustaviti svaki drugi nivo u BiH zbog nekih tehničkih pitanja kao što je Godišnji nacionalni program /ANP/.

- To je problem za nas. Taj pristup da prvo treba formirati Savjet ministara od početka promovišu HDZ BiH i SNSD, ali za sve u BiH je potrebna i treća strana i mi to razumijemo - rekao je Dodik.

Dodik smatra da je pitanje ANP-a stavljeno da bi se spriječilo da neka druga pitanja dođu na red.

- Veoma važno pitanje je promjena Izbornog zakona i podržavamo HDZ u nastojanju da se dođe do izbornih procedura i rješenja koji će omogućiti da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, a to bi bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz moguća rješenja - ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, manipulacija sa izborom Hrvata bošnjačkim glasovima ima za cilj da degradira poziciju Hrvata, njihova politička i ustavna prava.

- Zbog ukupne atmosfere potrebno da se ne gube godine. Većinska volja dva konstitutivna naroda govori o tome da je potrebno doći do rješenja o Izbornom zakonu koji će omogućiti da se svi komotno osjećaju i da ne može doći do majorizacije bilo kojeg naroda. SNSD stoji iza takvih rješenja - istakao je Dodik.

Srpska populacija, rekao je Dodik, treba da ima svoje predstavnike, a ne spekulante koji se pojavljuju na različitim nivoim i strukturama i rade mimo interesa Srba i za druge obavlja posao.

- Nevjerovatno je da toliko vremena to ne želi da se promijeni, što govori o potrebi i namjeri onih koji neće da to čine i to dovodi do teškog položaja jednog konstitutivnog naroda - rekao je predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da su sastanci u Sarajevu često neproduktivni što postaje zamorno.

- Nemam namjeru da gubim energiju. Mislim da BiH pomaže jasna principijelna politika svih, a ne muljaža političkih predstavnika Bošnjaka. I ako dogovorite nešto sa njima, niste sigurni da će to sutra biti sprovedeno - konstatovao je Dodik.