latinica  ћирилица
15/11/2019 |  14:49 ⇒ 19:01 | Autor: SRNA

Tuzla: Pet osumnjičenih za iznudu predato Tužilaštvu

U nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je predato pet lica osumnjičenih za iznudu, uhapšenih u akciji "Objekat" koja je sprovedena na području Živinica, Banovića i Tuzle.
TK - Kantonalno tužilaštvo  (Foto:rtvtk.ba) -
TK - Kantonalno tužilaštvo (Foto:rtvtk.ba)

Protiv juče uhapšenih B.N. /28/ i N.V. /38/ iz Banovića, G.R. /43/ iz Tuzle, te N.N. /40/ i B.M. /36/ iz Živinica biće donesena naredba o sprovođenju istrage i oni će biti ispitani u kantonalnom Tužilaštvu, a potom odlučeno o daljim mjerama.

Istraga će biti otvorena i protiv N.N. /28/ iz Tuzle koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u inostranstvu, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Oni su osumnjičeni da su u organizovanoj grupi od kraja prošle do novembra ove godine na području Živinica, Banovića, Tuzle, Sapne, Kladnja i Kalesije, upotrebom sile i prijetnji, zastrašivali vlasnike određenih ugostiteljskih objekata i od njih iznuđivali novac za navodnu zaštitu njihovih objekata koju vlasnici nisu tražili, niti su osumnjičeni imali registrovanu djelatnost za te usluge. Time su sebi pribavili određenu imovinsku korist.

Uhapšeni u akciji koju su, prema nalogu kantonalnog Tužilaštva, sproveli pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona, osumnjičeni su za produženo krivično djelo iznuda i za neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem.