latinica  ћирилица
15/11/2019 |  15:17 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Kovačević: Spriječili smo SDS i PDP da još jednom nanesu štetu Srpskoj (VIDEO)

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je Savez nezavisnih socijaldemokrata predložio članove komisija u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH isključivo kako bi onemogućili SDS i PDP da sa SDA još jednom nanesu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- To da Republika Srpska, u okolnostima kada smo suočeni sa ucjenama, blokira određene stvari na nivou BiH je značajna ustavna i dejtonska nadležnost, odnosno mogućnost Republike Srpske koja direktno potvrđuje da mi i te kako dobro tumačimo Dejtonski sporazum - naglasio je Kovačević.

Kovačević je istakao da SNSD nikada neće dozvoliti da Srpska ostane bez takvih nadležnosti i mogućnosti koje na direktan način ukazuju da su entiteti i konstitutivni narodi jedini nosioci suvereniteta BiH.

On je naglasio da je izjava predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je SNSD ovakvom odlukom potvrdio da je opozicija bila u pravu, vrhunac licemjerja i političkog bezobrazluka.

- Naprotiv, mi smo zaustavili njih iz SDS-a i PDP-a da, zarad ličnih interesa i fotelja njih nekolicine a po želji SDA, visokog predstavnika i PIK-a, dovedu Republiku Srpsku i srpski narod u BiH u podređen položaj od kojeg se nećemo moći oporaviti - rekao je Kovačević.

Kada je riječ o Šarovićevim najvama da će SDS ovako postupiti u svakoj budućoj sličnoj situaciji, Kovačević je rekao da je to vjerovatno najava ukidanja i entitetskog glasanja, pošto je za entitetsku prolaznost u PS BiH potrebno barem pet glasova, a oni, za razliku od koalicije okupljene oko SNSD-a koja ima devet poslanika, imaju samo četiri, što je nedovoljno.

- Upravo zbog ovakvih stvari, ali i zbog toga što prvi put u njenoj istoriji postoje ljudi iz Republike Srpske koji ignorišu sve stvaove zvaničnih institucija Srpske, uključujući i zaključke Narodne skupštine u kojima je jasno rečeno da se potezi kakve su najavili SDS i PDP moraju obustaviti jer nanose direktnu i nemjerljivu štetu Republici Srpskoj, mi smo bili prinuđeni da delegiramo svoje ljude i onemogućimo nanošenje štete Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH - poručio je Kovačević.