X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/11/2019 |  16:33 ⇒ 20:16 | Izvor: SRNA

Đaković: Važno njegovanje kulture sjećanja

Veoma je važno njegovati kulturu sjećanja na sve važne događaje koji su obilježili istoriju, kako bi novim naraštajima u nasljedstvo bio ostavljen osjećaj slobode, pravde i svih ostalih civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo, poručila je u Sankt Peterburgu pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.
Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković na panelu Foruma slovenskih kultura u Sankt Peterburgu - Foto: SRNA
Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković na panelu Foruma slovenskih kultura u Sankt PeterburguFoto: SRNA

Đakovićeva je, govoreći na panelu Foruma slovenskih kultura, podsjetila da su 22. aprila 1945. godine oslobođeni koncentracioni logor Јasenovac i grad Banjaluka, te napomenula da će sljedeće godine biti organizovan prigodan program u Memorijalnom centru Donja Gradina i u Banjaluci.

Ona je navela da Arhiv Republike Srpske planira izložbu "Banjaluka i Krajina u oslobodilačkom ratu", kao i nekoliko publikacija koje se odnose na dokumentarno nasljeđe rata 1941-1945. godine.

- Arhiv će krajem ove godine objaviti memoare iz ratnog vremena, a u planu je i digitalizacija čitave zbirke memoara od kojih se većina odnosi na djelovanje pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu - rekla je Đakovićeva.

Đakovićeva je potvrdila da će Memorijalni centar Donja Gradina, osim obilježavanja godišnjice proboja, pripremiti izložbu koja će biti predstavljena u Beogradu, dok će Kinoteka u Istočnom Sarajevu prirediti reviju dokumentarnih i drugih filmova pod radnim naslovom "Vrijeme iskušenja - vrijeme pobjede".

- Muzej Republike Srpske ostvario je saradnju sa moskovskim Muzejom pobjede, koji će u januaru biti domaćin izložbe o koncentracionom logoru Јasenovac - rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da će se uključiti i većina lokalnih biblioteka i muzeja koji će organizovati razgovore o knjigama, izložbe, projekcije filmova, predavanja i obilazak memorijalnih mjesta.

- Forum slovenskih kultura je specijalni programski gost Osmog međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Peterburgu, a ove godine je okupio više od 30 učesnika iz slovenskih zemalja koji će učestvovati na događajima u 15 tematski različitih sekcija - rekla je Đakovićeva.

Đakovićeva je govorila na panelu Foruma slovenskih kultura o temi "75. godina od Velike pobjede - književnost, film, pozorište", koji je održan u okviru Osmog međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Peterburgu.

Na Međunarodnom kulturnom forumu svake godine učestvuje više od 35.000 učesnika iz cijelog svijeta, a centralna tema ove godine je "Kulturni kodeksi u kontekstu globalizacije", koja ima cilj da podstakne globalni dijalog kultura i ojača odnose među zemljama.