latinica  ћирилица
15/11/2019 |  17:21 | Autor: SRNA

Bjelica: Nikada ne bih prihvatio projekat koji ugrožava životnu sredinu

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je, povodom današnjeg protestnog skupa zbog najavljene izgradnje male hidrocentrale na rječici Kaljina, da nikada ne bi prihvatio projekat koji ugrožava životnu sredinu i da bi prije podnio ostavku nego što bi tako nešto uradio.
Milovan Bjelica - Foto: RTRS
Milovan BjelicaFoto: RTRS

Bjelica je izrazio žaljenje što mu se niko od organizatora nije obratio za najavu protesta iako su, kako je rekao, vrata opštine uvijek otvorena.

On je upitao zašto je protestno okupljanje kojem su prisustvovali i predstavnici ribarskih i eko-udruženja iz regije, zakazano na Sokocu, kada je to jedina opština u kojoj do sada nije izgrađena nijedna mini-hidrocentrala i podsjetio da su mini-centrale izgrađene u skoro svim opštinama u okruženju.

- Opština Sokolac promoviše posebno turističku ponudu, radimo na projektu predstavljanja dobrog turističkog proizvoda i prvi argument nam je što je ovo zdrava životna sredina, nemamo fabrika koje zagađuju životnu sredinu i nije bilo ratnih sukoba na području ove opštine - rekao je Bjelica.

On kaže da u narednoj godini očekuje veliki priliv investitora u oblasti turizma i da neće biti zastoja u tim investicijama.

Reagujući na izjave koje su se čule na protestnom skupu na Sokocu da je donesena odluka o izgradnji mini-centrale, Bjelica je istakao da nikakve odluke do sada nije bilo.

On kaže da je na prijedlog Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske organizovan sastanak kome je, uz predstavnike ovog ministarstva, prisustvovao i potencijalni investitor i da je bio saglasan da se obiđe teren.

Bjelica je naveo da je na tom sastanku predočeno da bi se, ukoliko se steknu potrebni uslovi, gradila mini-hidroelektrana na rječici Kaljina snage 300 kilovata, da poslije tog sastanka nije bilo nikavih razgovora sa resornim ministarstvom i da očekuje odgovor koji će dati struka.

- Poštovaću sve odluke i stavove viših nivoa vlasti, jer Vlada Republike Srpske neće uraditi ništa što nije u interesu naših građana, a tu su uključeni Ministarstvo energetike i rudarstva i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju - rekao je Bjelica.

On je podsjetio da resorno ministarstvo Srpske za izgradnju takvih objekata raspisuje javni poziv za izdavanje koncesija i dodjeljuje građevinsku dozvolu.

Na Sokocu je danas održan miran protest zbog najavljene izgradnje male hidrocentrale na Kaljini sa koga je poručeno da je nedopustivo uništavanje prirodnih resursa.

Zdravko Arbinja, predsjednik sokolačkog Sportsko-ribolovačkog društva "Bioštica" koje je organizovalo ovaj skup, rekao je novinarima da je ovaj skup organizovan da se ukaže na pogubnost pojedinih projekata u kojima od iskorištavanje prirodnih resursa korist ima samo pojedinac, dok bi to za lokalnu zajednicu značilo ekološku katastrofu.