latinica  ћирилица
15/11/2019 |  17:32 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Američki sud osudio Hodžića na osam godina zbog podrške ID

Federalni sud SAD osudio je Ramiza Zijada Hodžića, koji je porijeklom iz BiH, na osam godina zatvora zbog pružanja materijalne podrške Islamskoj državi u Siriji.
Ramiz Zijad Hodžić u Americi osuđen na osam godina zatvora zbog podrške IDIL-u - Foto: klix.ba
Ramiz Zijad Hodžić u Americi osuđen na osam godina zatvora zbog podrške IDIL-uFoto: klix.ba

Hodžić je regrutovao još nekoliko imigranata iz BiH kako bi pružili podršku Abdulahu Ramu Pazari, koji je živio u Sent Luisu prije nego što je 2013. godine otputovao u Siriju.

Tužioci tvrde da je Hodžić u periodu od 2013. do 2015. godine slao novac, vojne uniforme, čizme, taktičku opremu, mjerače udaljenosti, nišane i drugu vojnu opremu trećim stranama u nekoliko zemalja, uključujući Tursku i Saudijsku Arabiju.

Hodžićev advokat Dajan Dragan zatražila je od okružnog sudije Ketrin Peri da njenog klijenta osudi na 56 mjeseci koje je već proveo u zatvorima dok je čekao da se slučaj razriješi.

Prema njenim riječima, Hodžić je Pazari slao uglavnom stvari koje je on smatrao vrijednim dok je bio u ratu u BiH, kao što su čarape, da je svojoj djeci dao do znanja da ne podržava Islamsku državu, strogi islamski zakon ili potčinjavanje žena.

Ona je pomenula da je Hodžić "za učešće u sukobima u BiH odlikovan Zlatnim ljiljanom".

Draganova je dodala da su Hodžić i Pazara bili veoma bliski i da mu je njen klijent pomogao da se odvikne od droge, ali da se Pazara promijenio nakon odlaska u Siriju.

Hodžić je putem video-poziva izjavio da se Pazara žalio na nedostatak uniformi i oružja u Siriji, a da mu je on poslao pomoć kako bi "zaštitio žene i djecu".

Pomoćnik tužioca Metju Drejk je, međutim, izjavio da je Hodžić bio organizator slanja sredstava i da je znao da je Pazara komandant jedinice Islamske države od oko 250 ljudi, kao i da je znao da se Pazara hvalio ubistvima, odsijecanjem glava i da je podržavao ropstvo.

Sudija Peri je nakon izricanja kazne izjavila da vjeruje da se Hodžić promijenio u zatvoru i da je naučio lekciju.

Hodžić se saglasio da bude deportovan nakon odslužene kazne.

On je u aprilu priznao krivicu za planiranje pružanja materijalne podrške teroristima, kao i za jedan slučaj direktnog pomaganja materijalnim sredstvima.