latinica  ћирилица
15/11/2019 |  21:34 ⇒ 16/11/2019 | 08:49 | Autor: B92

Francuska poslala EU papir u kojem traži nove principe za zapadni Balkan

Francuska je članicama EU poslala neformalni dokument u kojem se traži "obnovljeni pristup" u procesu proširenja prema zemljama zapadnog Balkana, saznaje RSE.
BiH - EU - Foto: RTRS
BiH - EUFoto: RTRS

Od Evropske komisije Francuska traži da do januara 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi bila primjenjivana prilikom otvaranja pristupnih pregovora s kandidatima za članstvo u Uniji.

RSE je imao uvid u takozvani "non-pejper" dokument u kojem se navodi da su "prespore" duboke političke, ekonomske i socijalne transformacije, potrebne za buducće pristupanje Evropskoj uniji, i da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima za članstvo.

- Јednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i šemu koju je EU uspostavila, uzimajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gdje je to prikladno - stoji u dokumentu.

Vladavina prava i osnovna prava ostali bi, prema francuskom prijedlogu, integralni zahtjev od trenutka otvaranja pregovora i bili bi takvi u svim oblastima tokom procesa.

Predviđa se da bi prelazak iz jedne faze u drugu bio detaljno izložen, a uglavnom bi se zasnivao na "stalnom, nepovratnom napretku u oblasti vladavine prava".

Zemlje kandidati morali bi da prilagode institucionalne i administrativne sposobnosti potrebi efikasnog učešća u različitim politikama. O konačnom pristupanju bilo bi odlučeno na osnovu ispunjavanja opipljivih ciljeva ekonomske i socijalne konvergencije.

U dokumentu stoji da bi "krajnji cilj bio puno i potpuno pristupanje" i da bi cjelokupan proces pridruživanja trebalo da bude "postepeniji i podsticajniji".

Francuska predviđa i dodatnu finansijsku pomoć u pretpristupnom procesu za zapadni Balkan, što podrazumijeva veće pretpristupne instrumente, ali i pristup strukturalnim fondovima koji su sada rezervisani samo za zemlje članice EU.

Ključni prijedlog Pariza tiče se usvajanja principa reverzibilnosti, jer se smatra da bi to obezbijedilo kredibilitet i podsticajnu prirodu procesa.

Pariz smatra da je taj princip potreban za rješavanje situacija u kojima država kandidat djelimično ili uopšte ne ispunjava određene kriterijume, ili prestaje da ispunjava preuzete obaveze.

U tom slučaju, prema francuskom dokumentu, odgovor EU bio bi postepen i proporcionalan veličini i ozbiljnosti propusta, a kretao bi se od obustave finansijske pomoći pa do opšte suspenzije, u slučaju da su dovedene u pitanje osnovne vrijednosti Evropske unije.

Pariz u dokumentu potvrđuje "nedvosmislenu podršku" evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana i navodi da cio region pripada Evropi po istoriji, kulturi i geografiji.

- Bliže veze sa Evropskom unijom jedini su način da se ove države konsoliduju, zasnivajući se na vladavini zakona i otvorenim i pluralističkim društvima, baveći se svojim ekonomskim i socijalnim razvojem - stoji u francuskom dokumentu.

Takozvani "non-pejper" je neformalni dokument koji se uglavnom iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, naročito među članicama i ima za cilj postizanje dogovora o nekom spornom političkom pitanju.

Francuska je više puta ukazivala na neophodnost promjene pristupa u pregovorima o članstvu u Uniji i otvaranje novih pregovora uslovljavala promjenom metodologije. To je bio i razlog zbog kojeg je Francuska na samitu Evropske unije u oktobru blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.