latinica  ћирилица
16/11/2019 |  09:57 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Hrvatska: Crveni meteoalarm za obalu, Liku i Gorski kotar (VIDEO)

Za područje Istre, Like i Gorskog kotara za danas je zbog obilne kiše izdat crveni meteoalarm, a na snazi je zbog olujnog juga i za ostatak obale, gdje su u mnogim gradovima poplavljene rive.
Umag    (Foto:IstraMet/Facebook) -
Umag (Foto:IstraMet/Facebook)

Najintenzivnije će biti tokom prijepodneva i u noći, kada su moguće i bujične poplave. Јugo će prolazno oslabiti i okrenuti na buru, a naveče ponovo pojačati, prenose hrvatski mediji.

Istočna Hrvatska danas će biti pošteđena mnogobrojnih vremenskih neprilika, kiša će izostati u Podunavlju, gdje će biti i sunčanih perioda.

U centralnoj Hrvatskoj biće oblačno vrijeme, uz čestu kišu, ponegdje i obilnu, a može biti i grmljavine. Temperatura vazduha uglavnom između devet i 14 stepeni.

Obilna kiša na Јadranu se očekuje i sutra, posebno u Dalmaciji. Јako i olujno jugo postepeno će slabiti.

Prolazno smirivanje vremena očekuje se u ponedjeljak, a već naredni dan, s jačanjem juga ponovo će biti kišovitije.

Ni polovina naredne sedmice ne donosi potpunu stabilizaciju vremena, jer će i dalje biti povremeno mjestimične kiše, ali će barem jugo oslabiti.

Prvi olujni udari juga zabilježeni su juče poslijepodne, a sinoć je u 19.00 časova najjači udar vjetra bio u Splitu, gdje je dostizao 105 metara u sekundi.

Nivo mora sinoć se ponovo podigao, pa se dio rive u Vodicama našao pod vodom usljed jakog juga. Visoki talasi bili su i u Splitu.

Nekoliko metara talasi su bili visoki na području Rijeke, Voloskog i Opatije, a obala je bila poplavljena.

Olujno jugo donijelo je hrpe smeća na dubrovačko područje, uglavnom, kako navode hrvatski mediji, iz Albanije.

Meteorolog Zoran Vakula kaže da su ulice hrvatskih priobalnih gradova poput Venecije, kao i da će se, prema mnogobrojnim scenarijima klimatskih promjena, ovo sve češće događati.