latinica  ћирилица
16/11/2019 |  12:55 ⇒ 20:21 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej osveštao obnovljeni hram u Kućancima (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Patrijarh Irinej je u obraćanju istakao da je ovo veliki dan za Slavoniju i sve narode ovog kraja, te poželio da objekti, poput ove Crkve, nikada ne budu rušeni, kao što se desilo u posljednjem ratu.

- Hvala Bogu obnovismo hram i nadamo se da će se ta obnova, uz blagoslov Božiji, prenijeti na sve narode ovog područja. Želja je da ta zla vremena zauvijek ostanu iza nas i da se ne ponove nigdje nikada, jer svaki čovjek je ikona Božija bez obzira kom narodu pripadao i koju boju kože imao - rekao je Irinej.

Kućanci kod Donjeg Miholjca - Patrijarh Irinej (Foto: Srna)

On je poručio se svi moraju vratiti Bogu da se zla vremena ne ponove, te naglasio da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio izuzetan čovjek koga bi poželjeli svaki narod i Crkva.

- Krasili su ga smirenost, skromnost i dobrota koju su svi osjećali. Njegova skromnost je bila primjer svima. O tome govori podatak da mi je kao svom đaku jednom prilikom dao svoju sobu, a on prespavao u štali. Njegove riječi poput – budimo ljudi, postale su danas poslovice. On je svugdje sijao riječ Božiju. On je za narod sveti patrijarh. Da je više takvih ljudi, drugačije bi bilo stanje u svijetu i kod nas - ocijenio je patrijarh.

Patrijarh Irinej je prvi put, otkako je osveštan, u ovoj crkvi služio Svetu arhijerejsku liturgiju sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih pomjesnih crkava, a u okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

U Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji osveštanje obnovljenog hrama Svetih apostola Petra i Pavla (Foto: Srna)

Ovom molitvenom činu prisustvovali su brojni visoki crkveni velikodostojnici, među kojima su bili Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Јovan.

Svečanosti su prisustvovali ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak, predstavnici ambasade Srbije u Hrvatskoj i srpskih organizacija iz Hrvatske.

Prisutni su bili i predstavnici drugih crkava, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović, brojni pravoslavni vjernici iz Slavonije, gosti iz Srpske i Srbije, sveštenstvo, dobrotovori i donatori obnove ovog hrama.

Svi oni su, nakon što je osveštana crkva u Kućancima, u kojoj je kršten patrijarh Pavle, posjetili imanje na kome je rođen patrijarh Pavle.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut je iz temelja s obzirom da je miniran i potpuno uništen za vrijeme proteklog rata. Obnova je trajala oko deset godina.

U Kućancima se danas govorilo o tome da na mjestu gdje je rođen patrijarh Pavle bude sagrađena istovjetna kuća u kakvoj je živio, kao i spomen-crkva, muzej-zadužbina i konak.

Kućanci su selo koje su 1680. godine osnovali Srbi iz Podrinja, bježeći pred Turcima. U selu danas živi oko 500 stanovnika.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla juče je služena Sveta arhijerejska liturgija u spomen na deset godina od upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a u Slatini je održana svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej tom prilikom je istakao da je blaženopočivši patrijarh Pavle ostavio dubok trag u srpskom narodu i SPC.

Patrijarh Pavle rođen je u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu i 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

Ljudi i vjernici su patrijarha Pavla cijenili zbog skromnosti i pristupačnosti, kao i zbog zalaganja i borbe za prava Srba na Kosmetu, BiH i u Hrvatskoj.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini.