latinica  ћирилица
16/11/2019 |  13:47 | Autor: SRNA

Starješine VRS: Mektićev poziv dodvoravanje nekim centrima moći

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske smatra da je poziv ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića upućen borcima VRS da pristupe kolektivnom cijepanju boračkih knjižica dodvoravanje nekim centrima moći kojima smetaju Republike Srpska i njena vojska.
Skupština starješina VRS (arhiva) - Foto: RTRS
Skupština starješina VRS (arhiva)Foto: RTRS

Uz najoštriju osudu Mektićevog poziva, starješine VRS ističu da je to sraman poziv čovjeka koji se predstavlja borcem, iako se, kako navode", zna da su on i njemu slični, koji se proglašavaju jedinim stvaraocima Republike Srpske, samo periferno dodirnuli rat i ratna stradanja".

Starješine VRS su saglasne da boračka populacija zaslužuje posebnu brigu cjelokupnog društva, jer je stvarala i odbranila Republiku Srpsku, ali smatraju da se to ne može sa postojećim rukovodstvom Boračke organizacije, "jer su rukovodeće položaje pretvorili u zanimanje i decenijama su nezamjenjivi, a u mnogim opštinama su privatizovali organizacije".

- Nekima u tim rukovodstvima je borački staž sumnjiv, jer su pojedinci bili dezerteri i danas stečene pozicije čuvaju po svaku cijenu - ističu iz Organizacije starješina VRS.

Iz ove organizacije napominju da se širom Republike Srpske, navodno zbog statuta napisanog još tokom rata o zabrani članstva u drugim patriotskim organizacijama, iz boračkih organizacija izbacuju starješine VRS, jer su javno ukazali na probleme u boračkim organizacijama.

Starješine VRS smatraju da boračka populacija zaslužuje poseban tretman u društvu, ali su mišljenja da se sa određenim pojedincima u rukovodstvima opštinskih i regionalnih organa ne može napraviti značajniji iskorak.

Prema njihovim navodima, to traži radikalne izmjene statuta i čišćenje boračkih rukovodstava od pojedinaca koji su privatizovali organizacije za svoje interese.

- Energično osuđujemo poziv Mektića, koji se proglašava velikim borcem, da se pristupi kolektivnom kidanju boračkih knjižica. Ovakav poziv je suprotan očuvanju jedinstva patriotskih snaga, rezultata odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavlja dodvoravanje nekim centrima moći kojima smetaju Republike Srpska, njena Vojska i gaze se leševi 30.000 najboljih sinova i kćeri, koji su živote uzidali u njene temelje - zaključuju u Organizaciji starješina VRS.