latinica  ћирилица
16/11/2019 |  17:41 | Autor: SRNA

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.
Teslić (foto: danas.net) -
Teslić (foto: danas.net)

Za projekte koji se realizuju na području opštine Teslić samo u prošloj godini Vlada je izdvojila 1,4 miliona KM, a sredstva su uložena u unapređenje putne infrastrukture, rekonstrukciju i sanaciju osnovnih škola, te sufinansiranje izgradnje vodovoda u Mjesnoj zajednici Mladikovine.

Planirana investicija u okviru projekta "Vodovod i kanalizacija" u ovoj opštini iznosi oko 17 miliona KM, saopšteno je iz Birao Vlade za odnose s javnošću s ciljem objektivnog i istinitog informisanja javnosti u vezi sa navodima o ulaganjima Vlade Republike Srpske u opštinu Teslić, koje je iznio načelnik Milan Milićević.

Iz sredstava ekonomsko-socijalne komonente Razvojnog programa Republike Srpske tokom prethodnog perioda opštini Teslić je odobreno oko 4,1 milion KM.

Najvažniji projekti u okviru ove komponente su izgradnja sportske dvorane, sala za fizičko vaspitanje u osnovnim školama "Ivo Andrić" i "Stevan Dušanić", te adaptacija školske zgrade Osnovne škole "Ivo Andrić".

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području opštine Teslić, Vlada je uložila oko 4,5 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno su zbrinute 363 porodice, od čega 60 porodica izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobile su 303 porodice.

U projekte zapošljavanja od 2007. godine uloženo je oko 1,5 miliona KM, a zaposleno oko 400 lica.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje lica sa invaliditetom od 2006. godine zaposleno je njih 16, što je Fond finansirao sa oko 40.000 KM.

Vlada Republike Srpske je za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla izdvojila oko 1,7 miliona KM, a zbrinuto je 1.236 radnika iz tri preduzeća.

Kao pomoć nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kroz Fond solidarnosti poplavljenom stanovništvu i poljoprivrednicima, te budžetu opštine Teslić, upućena je pomoć u iznosu od oko 150.000 KM.

Vlada Reppublike Srpske je u opštini Teslić uložila znatna sredstva i u oblast poljoprivrede. Od 2006. godine kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, uložila je oko 21,2 miliona KM.

Nije izostala ni podrška privredi, a od 2006. godine u te svrhe izdvojeno je oko 7,5 miliona KM, prije svega za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima i za podsticaj zapošljavanju, navodi se u saopštenju.

U izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih objekata u Tesliću od 2006. godine izdvojeno je oko 2,3 miliona KM.

Kada je riječ o investicijama u energetici, na području ove lokalne zajednice izgrađeno je šest malih hidroelektrana vrijednosti od oko pet miliona KM.

Vlada Republike Srpske u opštini Teslić kontinuirano ulaže i u rekonstrukciju zdravstvenih ustanova i adaptaciju ambulanti porodične medicine, te nabavku medicinske opreme, a u tu svrhu od 2006. godine uloženo je oko 750.000 KM.

Za realizaciju programa rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na području opštine Teslić izdvojeno je oko 7,2 miliona KM.

Od 2006. godine izdvojeno je više od 4,3 miliona KM za projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka i alternativnog smještaja za izbjegla i raseljena lica u opštini Teslić.

Vlada Republike Srpske nastaviće i u narednom periodu da pomaže realizaciju različitih infrastrukturnih projekata od značaja za građane opštine Teslić, kao i razvojne projekte u drugim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske, navodi se u saopštenju, čvrsto je opredijeljena za ravnomjeran razvoj svih krajeva Republike Srpske i jednako odgovorno odnosi se prema razvoju svih lokalnih zajednica.