latinica  ћирилица
16/11/2019 |  17:45 | Autor: SRNA

Hrvatski vijećnici protiv otvaranja migrantskog centra u Ljubačama

Hrvatski vijećnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se danas najavama predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića da bi novi centar za migrante tokom zime mogao biti otvoren u mjestu Ljubače kod Tuzle, koje je većinski nastanjeno Hrvatima.
Tuzla (Foto: Boabo/Wikipedia) -
Tuzla (Foto: Boabo/Wikipedia)

- Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata, jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika. To bi bio dodatni vrlo negativan udar koji može proizvesti opasne posljedice - navodi se u zajedničkoj izjavi hrvatskih vijećnika.

Oni su upozorili da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu, te su upozorili da sistem upravljanja migracijama funkcioniše jako loše, prenosi portal Dnevnik.ba.

Hrvatski vijećnici su pozvali vlast na nivou BiH da promijeni odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, za koje smatraju da treba da budu izvan naseljenih mjesta.

- Bezbroj nasrtaja na privatnu imovinu u proteklom periodu dokaz su da migrantski centri moraju biti izdvojeni iz naseljenih mjesta, uz jasna pravila funkcionisanja i ograničenog kretanja onih za koje čak pouzdano ne znamo njihov identitet - dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Oni ističu da migranti donose i niz drugih bezbjednosnih izazova na koje lokalna sredina ne može odgovoriti.

Na probleme sa migracijama u BiH upozoreno je ove sedmice u raspravi u Evropskom parlamentu, te je ocijenjeno da BiH ne kontroliše ovaj proces.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je ove sedmice da će tokom zime vlasti u BiH osposobiti dvije bivše kasarne kod Tuzle i Sarajeva za smještaj migranata.