latinica  ћирилица
17/11/2019 |  17:55 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Vukovar: Odata počast svim žrtvama rata u ovom gradu (FOTO)

Dan uoči državne manifestacije, kojom Hrvatska obilježava godišnjicu pada Vukovara, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Udruženja porodica "Protiv zaborava" i županijskih vijeća srpske nacionalne manjine, odali su počast Srbima i Hrvatima, stradalim tokom rata u tom gradu. Milorad Pupovac, koji je predvodio delegaciju, poručio je da žrtve ne smiju biti motiv za obnavljanje bezumne mržnje.

Srbi se danas u Vukovaru prisjećaju stradalnika ovog grada. Spuštanjem vijenaca u Dunav, prvo je odata počast Srbima stradalim i ubijenim pred početak ratnog sukoba. Zatim je položen vijenac za ranjene, bolesne i zaposlene u vukovarskoj bolnici koji su zarobljeni, pa ubijeni na lokalitetu Ovčara. U crkvi Sv. Nikolaja svijeće su prislužene za sve postradale u Vukovaru i njegovoj okolini.

- Došli smo da pokažemo zajedno s ljudima koji su se ovdje okupili ono što je najvažnije, a to je poštovanje prema žrtvama bezumlja, mržnje i da kažemo da te žrtve ne smiju biti motiv za obnavljanje bezumne mržnje kao što se nerijetko događa - rekao je predsjednik SDSS-a i Savjeta SNV-a Milorad Pupovac.

Istu poruku iz Vukovara je poslao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević. Grad Vukovar pretrpio je kaže teška stradanja i razaranja.

Vukovar - polaganje vijenaca (Foto:Branimir Bradarić)

- Država danas ulaže velika materijalna sredstva da se sanira šteta, što je u redu, ali smatram da se malo ulaže u mirnodopsku politiku zacjeljivanja trauma i u međuljudske i međunacionalne odnose - istakao je Milošević.

Ovogodišnje obilježavanje pada Vukovara, u Hrvatskoj se dočekuje u svjetlu predizborne predsjedničke kampanje i izjava kandidata, koje ne doprinose boljim odnosima Hrvata i Srba u ovoj zemlji. Pjevač i kandidat Miroslav Škoro pred svojim je pristalicama poslao skandaloznu poruku da će prekopati Јasenovac ako treba.

- Naravno da ću otići u Bjalburg. Otići ću i u Јasenovac. I znate šta ću tražiti, tražiću međnarodnu komisiju. Ako treba, prekopaćemo sve - naglasio je Škoro.

- Ne pada mi na pamet da kažem više ijednu riječ o nečemu što je netko, tko očigledno nema isti osjećaj pijeteta, koji očito ne dijeli istu odgovornost pijeteta, izgovorio tokom ovih dana - odgovorio je Pupovac.

Škorinu poruku glasačima, oštro je osudio predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta. Ističe da, tražeći da se prekopa najveća fabrika smrti na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, najdublje vrijeđa stotine hiljada žrtava Јasenovca.