X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/11/2019 |  17:59 ⇒ 19:56 | Izvor: RTRS

Prije 30 godina dogodila se jedna od najvećih rudarskih nesreća u bivšoj SFRЈ

Na današnji datum prije 30 godina, u Aleksincu u Srbiji, poginuo je 91 rudar. Rudari su otrovani ugljen monoksidom. Neki od njih život su izgubili svog prvog radnog dana.

U jami dubokoj 700 metara poginuo je 91, od ukupno 178 rudara koji su toga jutra prošli kroz rudarsko okno. Stradali su od ugljen-monoksida iz požara prouzrokovanog aparatom za sječenje metalnih stubova u jami. Tijela su izvlačena mjeseca dana.

- Na sve strane leševi, a prije toga su se borili za život, pomoću maski koje su imali samo spasioci. Teško, jako teška scena, mnogi od spasilaca nisu mogli da izdrže, pa su povrćali i vraćali se - ispričao je Ljubiša Stanojević, član spasilačkog tima.

Iza rudara pogunulih u podne, 17. novembra, ostalo je 135 maloljetne djece. Mnogi od stradalih nisu bili oženjeni. Život su izgubili u prvom ulasku u jamu mrkog uglja.

- Najmanje desetak njih sam prethodnog dana primio na posao, uputio ih šta treba da rade, kako da rade, a sutradan su već nastradali - naveo je sekretar Aleksinačkih rudnika Dušan Stanojević.

U trenutku tragedije u Aleksinačkom rudniku je bilo zaposleno oko 1.000 radnika. Nakon katastrofe, rudnik je zatvoren. Prestankom rada preduzeća koje je uspješno poslovalo duže od vijeka, cijela oblast se suočila sa velikim problemom.

- Svakako da je mnogo uticao na privredu, ne samo na ljude koji su živjeli od rudnika, njihove porodice, već i na malu privredu i firme koje su se naslanjale, kako iz opštine Aleksinac, tako i iz cijele Srbije - izjavio je zamjenik predsjednika Opštine Aleksinac Čedomir Rakić.

Aleksinačka tragedija sa 91 poginulim, jedna je od najvećih u bivšoj Јugoslaviji. U najvećoj, samo godinu kasnije, u rudniku Kreka kod Tuzle poginulo je 180 rudara.