latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:00 | Autor: B92

Noj: NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku

Njemački parlamentarac Aleksander Noj saglasio se sa izjavom predsjednika Makrona o krizi NATO saveza, dodavši da je raspad tog pakta za njega dobrodošao.
Aleksander Noj - Foto: RTRS
Aleksander NojFoto: RTRS

- Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Turskom, kopaju grob NATO savezu, usljed toga što ga eksploatišu isključivo u svoju korist - rekao je predstavnik Lijeve stranke Aleksander Noj.

On dodaje da je Amerika do skoro težila isključivo ka ostvarenju njihovih interesa, uključujući ono što su radili kroz NATO, a već nekoliko godina svedjoci smo, kaže, da Turska prati taj trend.

- NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku - kaže Noj.

Njegova izjava uslijedila je skoro nedjelju dana nakn što je predsjednik Francuske Emanuel Makron proglasio moždanu smrt NATO saveza, aludirajući na nepredvidljivost i nemogućnost oslanjana na SAD, dok je na mjestu predsjednika Donald Tramp, navodi Sputnjik Internešnel.

Međutim, Makronova izjava naišla je na kritiku njemačke kancelarke Angele Merkel i generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, koji su kritikovali predsjednika Francuske zbog upotrebe drastičnih riječi. Ujedno su istakli da NATO treba da ostane glavni stub garancije njemačke sigurnosti.

Uprkos tome, izjava francuskog predsjednika ponovo je pokrenula talas započet prošle godine kada su Makron i Merkelova istakli značaj postojanja evropske vojske nezavisne od SAD i NATO pakta, kako bi bila sposobna da sama sebe brani.