latinica  ћирилица
18/11/2019 |  13:11 | Autor: SRNA

Tuzla: Savjeti mjesnih zajednica ne žele migrante u kasarni Ljubače

Savjeti tuzlanskih mjesnih zajednica Ljubače, Pasci, Husino, Kiseljak i Par Selo, te Suha na području Živinica, uputili su nadležnim organima zaključke u kojima navode da je za njih neprihvatljiva mogućnost otvaranja kampa za smještaj migranata u vojnoj kasarni Ljubače.

Savjeti ovih mjesnih zajednica su sa zajedničkog sastanka izrazili zabrinutost za sve građane i njihovu imovinu ako ova kasarna bude pretvorena u kamp za smještaj migranata.

Svi članovi savjeta mjesnih zajednica jednoglasni su u odluci da je ponuđena lokacija neprihvatljiva za sve stanovnike ovih mjesnih zajednica, kao i za žitelje Tuzle i Živinica, jer je ta kasarna neprimjerena svojoj namjeni.

- Imajući u vidi činjenicu da se nalazi na granici između ova dva grada, čime bi bila ugrožena i bezbjednosna situacija svih stanovnika, kao i industrijska zona u kojoj je zaposleno oko 3.000 radnika, blizina osnovnih škola, međunarodni aerodrom Dubrave, te magistralni put Tuzla-Sarajevo, kao i mnogi drugi infrastrukturni objekti - jedan je od zaključaka.

Članovi savjeta mjesnih zajednica prenose vrlo negativno raspoloženje i zabrinutost, kako svoju tako i ostalih građana zbog odluke Vlade Federacije BiH o namjeni formiranja ovog kampa na navedenoj lokaciji, te poručuju da će istrajati u svojim zahtjevima da se odustane od formiranja ovog kampa, navode tuzlanski mediji.

Poruka savjeta ovih mjesnih zajednica svim nivoima vlasti je da su građani, ukoliko se ne odustane od navedene lokacije spremni izraziti građansku neposlušnost i samoorganizovanje u zaštiti svoje lične i materijalne imovine, te će, ako to bude jedina mogućnost, ići na proteste i blokadu prilaznih lokalnih i magistralnog puta Tuzla-Živinice, kao i blokadu institucija vlasti na kantonalnom i federalnom nivou.