latinica  ћирилица
18/11/2019 |  13:16 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Mladi Trebinjci otkrivaju tajne ćiriličnog krasnopisa

Trebinjski osnovci u okviru dvodnevne Škole kaligrafije, koja se već četvrtu godinu zaredom organizuje na krajnjem jugu Srpske, imali su priliku da više nauče o tradicijama srpskog pisma i oprobaju se u ćiriličnom krasnopisu.

Organizatori projekta, koji je ovoga puta realizovan pod sloganom "Nemanjići u Hercegovini" su Srpsko udruženje "Ćirilica" iz Trebinja i Narodna biblioteka.

Vrata duhovne i kulturne ljepote srpske srednjovijekovne ornamentike, pisma i svega onoga što predstavlja identitet srpskoga naroda, po četvrti put su otvorena u Trebinju. Polaznici Škole kaligrafije "Nemanjići u Hercegovini" imali su priliku da se upoznaju sa ljepotama krasnopisa i da tim starim formama i tehnologijama daju novo ruho koje će primijeniti na savremeni način.

- Odškrinućemo vrata riznice rukopisnog blaga, te ljepote koja govori o umješnosti srednjovjekovnog čovjeka i njegovim umjetničkim dometima. Kaligrafija je u prvom redu zanat, ali istovremeno i mehanika i mistika. Tu vještinu koja se prenosila vijekovima, uvijek prati i umjetnički iskorak... Ovaj umjetnički zanat nije samo vještina oblikovanja slova, bez obzira na sadržaj koji njima saopštavamo - pojasnila je Tatjana Јanković, filolog kaligraf iz Beograda.

U kaligrafiji, ističe Јankovićeva, ne može da se piše bilo šta. Kaligrafija ne podnosi praznoslovlje. Ona je dragocjena sama po sebi i njeguje dragocjenost. Kao što su narodne mudrosti, poslovice, ono što je civilizacijska tekovina, što je preživjelo sve i važi i za čovjeka 21. vijeka.

- Da ne govorimo koliko je ona važna i za tipografije, jer su iz kaligrafije proistekli svi savremeni kompjuterski fontovi - podsjetila je on.

Ovakvim i sličnim aktivnostima, trebinjska "Ćirilica" trudi se da pokaže da je ćirilica lijepa u svim vijekovima i da je i u današnje vrijeme itekako primjenjiva. Veliko interesovanje za prvu kaligrafsku školu, podstaklo je to udruženje da nastavi ovu praksu i da projekat kaligrafije kandiduje kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Već treći put za projekte trebinjske "Ćirilice" nije izostala podrška iz matice.

Vesna Andrić, predsjednica "Ćirilice", kaže da su svjesni da su dvije radionice malo za neke dublje i šire zahvate u tajne ovog umjetničkog zanata, ali da im je želja da djeci pokažu osnove i postave temelj da bi ona kasnije mogla da se nadograđuju sa svojim profesorima i nastavnicima.

Ovogodišnja Škola kaligrafije realizovana je kroz tri cjeline: radionice, predavanje i multimedijalnu video prezentaciju "Dolina kraljeva - Epoha Nemanjića", autora Dušana Todorovića, koji je, kako kaže, sredstvima savremenog medija želio da vizuelno oživi jednu od najvažnijih epoha u srpskoj istoriji, vrijeme naše najznamenitije vladarske loze, koja je Srbijom stolovala više od dva vijeka.

- Želja mi je bila da ljudima mlađe generacije, kroz savremene medije i modernu estetiku, približim život srednjovjekovne Srbije i da ih zainteresujem za istraživanje ove uistinu zanimljive i veoma bogate epohe. I da ovu epohu, koliko je to moguće, ne shvataju samo kao prošlost, već kao trajanje i savremenost, zato što iz različitih epoha mi zapravo učimo ideje za bitisanje i u sadašnjosti - rekao je Dušan Todorović, publicista i grafički dizajner iz Beograda.

Nakon Trebinja, program Škole kaligrafije "Nemanjići u Hercegovini" predstavljen je i polaznicima Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture u Mostaru.