latinica  ћирилица
18/11/2019 |  14:17 | Autor: sputniknews.com

Odgovor Makronu iz Poljske: Nije NATO na samrti, nego Francuska

Izjava predsjednika Francuske Emanuela Makrona o tome da je NATO „na samrti“ je neutemeljena i diktirana je njegovom ličnom željom za saradnjom sa Rusijom i Kinom na štetu Evrope, ubijeđen je poljski politički analitičar Greg Levicki, prenosi „Brisels tajms“.
Emanuel Makron - Foto: RT
Emanuel MakronFoto: RT

Prema njegovom mišljenju, zapravo je Francuska blizu toga da bude „na samrti“, dok je NATO, poput francuske katedrale Notr Dam – oslabljen nakon požara, ali nije mrtav.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u intervjuu za list „Ekonomist“ saopštio da želi da od Evrope napravi geopolitičku silu, podsjeća poljski analitičar.

Međutim, problem je u tome što Makron namjerava da ojača Evropu tako što će uništiti „glavni izvor njene snage“ – NATO.

- Prikriveni smisao Makronove izjave je sljedeći – Evropa treba da zaboravi na Zapad kao civilizovano društvo, jer to više nema smisla. Umjesto toga, ona treba da se odnosi ka drugim velikim silama (Rusiji i Kini) kao prema ekvivalentima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kada je riječ o pouzdanim savezima - objašnjava politički analitičar, ističući da Makronove riječi potpuno ponavljaju formulacije „antizapadne propagande“ Kremlja.

Levicki smatra da Makron podržava takvu antizapadnu propagandu kako bi unaprijedio ono što čini državne interese Francuske, a to je nekažnjena bilateralna saradnja sa Rusijom, Kinom i drugim silama u postameričkom svijetu - primjećuje Levicki.