latinica  ћирилица
18/11/2019 |  14:49 | Autor: SRNA

Linta: ЈNA 1991. u Vukovaru djelovala po Ustavu

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je bezočna laž Hrvatske da je u septembru 1991. godine ЈNA napala Vukovar jer je to bila jedina zvanična vojska koja je imala ustavnu obavezu da deblokira kasarnu, zaštiti vojnike i oslobodi Srbe od napada i terora hrvatskih paravojnih formacija.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je istakao da je ЈNA, kao regularna vojska tada međunarodno priznate države Јugoslavije, imala obavezu da zaštiti srpski narod u Vukovaru nad kojim su hrvatske paravojne formacije na čelu sa Tomislavom Merčepom i drugima sprovodile teror od početka 1991. godine.

- Najbolje svjedočanstvo o teroru Merčepovih ubica nad vukovarskim Srbima ostavio je tadašnji povjerenik Vlade Hrvatske za Vukovar Marin Vidić Bili koji je poslao pismo Franji Tuđmanu i drugim hrvatskim političarima - Ivici Račanu, Savki Dabčević Kučar, Draženu Budiši... - naveo je Linta u saopštenju.

On je naveo i da su do početka bitke za Vukovar hrvatske paravojne formacije u tom gradu ubile najmanje 120 Srba.

Linta je istakao i da je ЈNA bila oslobodilačka vojska i da Srbija treba da se ponosi pripadnicima ЈNA koji se poginuli u borbi za oslobođenje Vukovara.

- Posebnu počast Srbija treba da odaje general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa Mladenu Bratiću koji je poginuo predvodeći svoje vojnike - rekao je Linta.

On je istakao i da je ЈNA kao jedina legalna i legitimna oružana snaga 14. septembra 1991. godine pokrenula vojnu operaciju s ciljem da deblokira vukovarsku kasarnu, koju su hrvatske paravojne snage otvoreno napadale od kraja jula, a krajem avgusta potpuno blokirale.

Linta je podsjetio da su na današnji dan prije 28 godina snage ЈNA oslobodile Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija koje je osnovao ustaški režim Franje Tuđmana.