latinica  ћирилица
18/11/2019 |  15:48 | Autor: SRNA

Mihajlovićeva o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima turske kompanije "Tašjapi" o projektima koje realizuju u Srbiji, uključujući dio auto-puta Beograd-Sarajevo.
Zorana Mihajlović - Foto: RTRS
Zorana MihajlovićFoto: RTRS

Mihajlovićeva je rekla da kompanija "Tašjapi“ realizuje neke od prioritetnih projekata u Srbiji u oblasti infrastrukture, kao što je izgradnja prve dionice auto-puta Beograd-Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina, kao i u oblasti stanogradnje.

- Za Ministarstvo je važno da svi učesnici u projektu rade koordinirano i da se poštuju ugovoreni rokovi, i kada je riječ o putevima i kada je riječ o izgradnji stanova za snage bezbednosti u Nišu i Vranju - rekla je Mihajlovićeva.

Učesnici u projektu izgradnje auto-puta Sremska Rača-Kuzmin izvijestili su Mihajlovićevu o planiranoj dinamici radova na ovom projektu, a razmatran je i status projekta rekonstrukcije puta Novi Pazar-Tutin, te napredak u izgradnji 376 stanova u Vranju i Nišu za pripadnike snaga bezbjednosti, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ranije je najavljeno da će se auto-put Beograd-Sarajevo graditi u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača-Kuzmin i Požega-Užice-Kotroman, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,05 milijardi evra.

Dionica Sremska Rača-Kuzmin duga je oko 17 kilometara, a vrijednost radova je oko 220 miliona evra, dok je dionica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona evra.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid i saobraćajnicom preko Požege.