latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:15 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

BORS: Cilj bolji materijalni položaj boračke populacije u 2020. godini

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske, na tematskoj sjednici, usvojilo je zaključke i uputilo ih Vladi Srpske. Traže bolji materijalni položaj boračkih kategorija do kraja ove i u 2020. godini. O tome su danas raspravljali i Odbori porodica poginulih i zarobljenih boraca i ratnih vojnih invalida Boračke organizacije.

Četiri zaključka – isto toliko zahtjeva prema Vladi Srpske. Prvi je povećanje ličnih i porodičnih invalidnina u iznosu ne manjem od 10 odsto. Boračka organizacija Srpske traži da Vlada nastavi realizaciju Akcionog plana zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija. Traže i da osnovica za obračun godišnjeg boračkog dodatka, umjesto dosadašnjih 3 marke i 70 pfeninga, bude pet maraka. Zahtjev imaju i kada je riječ o mjesečnom boračkom dodatku.

- Boračka organizacija traži da borci prve i druge kategorije koji su nezaposleni ostvare pravo na mjesečni borački dodatak bez obzira na starosnu dob, dakle i prije nego što navrše 60 godina. Okvirno je potrebno 3.600.000 KM - ističe Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

O ovim zahtjevima izjasniće se Vlada, obećao je resorni ministar. Napominje da Vlada od 2013. godine povećava osnovicu za lične i porodične invalidnine. Ove godine to nisu učinili, ali sagledaće, kažu, mogućnost povećanja u sljedećoj godini. Predložili su Boračkoj organizaciji da izrade socijalnu kartu nezaposlenih demobilisanih boraca.

- Sada ih je 9.843 na Birou, na taj način moći će da utvrde ko je naugroženiji, kako bi prema njima mogli djelovati - istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Kroz Akcione planove, biće nastavljeno njihovo i zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca, ističe Milunović. Podsjeća da je na taj način zaposleno njih 1.900. BORS traži i da o usvojenim zaključcima razgovaraju sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem.